hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Az osztályelnökök egyike nemet mondott a tárgyalások folytatására

MTA: folytatják az egyeztetést

Folytatódhatnak az egyeztetések a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) között, határozott szerdai ülésén az MTA elnöksége.

A Magyar Tudományos Akadémia 2012-re fejezte be kutatóintézet-hálózatának gyökeres átalakítását, Pálinkás József elnöksége alatt. A megújított kutatóintézet-hálózat működését az elmúlt két évben részletesen elemezte az MTA, független, illetve nemzetközi szakértők bevonásával. Az értékelők jelentései alapján a kutatóhálózat jól és eredményesen működik, a magyar kutatók szakmai teljesítménye számos tudományterületen nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő.

Lovász László elnökségének második ciklusában elindultak az MTA nagy stratégiai programjai: a közoktatás megújítását szolgáló tantárgypedagógiai program, a nemzeti vízprogram, az agrárprogram és a közegészségügyi program. Az alapkutatások mellett az elmúlt években az MTA egyre nagyobb hangsúlyt fektet az alkalmazott kutatásokra is. Az NKFIH által kiírt nagy kutatási programok – például a Nemzeti Agykutatási Program, a fehérjekutatási program, a mesterséges intelligencia program stb. – szinte mindegyikében meghatározó szereplők az MTA kutatóintézetei.

Mint azt korábban az Akadémia vezetői már többször hangsúlyozták, az MTA támogatja a kormányzat hatékonyabb innovációs és tudománypolitika kialakítását célzó törekvéseit, és ennek érdekében már eddig is jelentős erőfeszítéseket tett.

Az elmúlt hetekben az MTA minden lehetőséget kihasznált annak érdekében, hogy elérje a 2019-re vonatkozó költségvetési törvény tervezetének rá vonatkozó módosítását. Az Országgyűlés döntése után az MTA elnöke rendkívüli elnökségi ülést hívott össze, ahol az elnökség felhatalmazta Lovász Lászlót és az MTA további vezetőit arra, hogy folytassák a tárgyalásokat a kutatóhálózat irányítási rendszerének módosításáról. Az MTA vezetőinek reményei szerint ez lehetőséget teremt arra, hogy az ország érdekeit szolgáló tudománystratégia kidolgozásában és annak végrehajtásában további előrehaladás történjen.

Az elnökség határozatát teljes terjedelmében közli az Akadémia honlapja.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink