hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

MSZP: nem teljesíti célját és munkahelyeket veszélyeztet a chipsadó

Nem támogatja a chipsadóként elhíresült népegészségügyi termékadó bevezetését a hétfői zárószavazáson az MSZP, mivel a szocialisták szerint a javaslat nem teljesíti célját, azaz nem szolgálja az egészségvédelmet, miközben a gyártók adóztatásával munkahelyeket sodor veszélybe.

Tukacs István országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a fideszes indítvány véleményük szerint meggondolatlan és "nevetségesen szétlobbizott". Ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: még a zárószavazás előtt is érkezett olyan kormánypárti módosító javaslat, amely nagy mértékben, kilogrammonkénti 500 forintról 200 forintra csökkentené az ételízesítőket terhelő adót. Véleménye szerint ez azt jelzi, hogy a fideszes képviselők "a dohánytermékeket terhelő jövedékiadó-emelés elhalasztásához hasonlóan ezúttal sem tudtak ellenállni néhány gyártó erőteljes lobbizásának."

Kitért arra is: az indítvány eredetileg deklarált céljával szemben nem teremt forrásokat az egészségügynek, helyette szimpla költségvetési célokat szolgál majd. A szocialista politikus kiemelte továbbá: ha valóban az egészvédelem volna az előterjesztés fő célja, akkor a magas cukor-, só- vagy koffeintartalmú ételek, italok helyett vagy azok mellett a zsírokra, zsiradékokra, adalékanyagokra és tartósítószerekre is vonatkozna a termékadó.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink