hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Most nem tárgyalja a főváros a kórházintegrációs javaslatot

Tovább folytatódik a huzakodás a fővárosi egészségügyi intézmények sorsáról a kormánypárti széksorokban. Jól jelzi ezt, hogy eltűnt a Fővárosi Közgyűlés következő ülésének tervezett napirendjei közül az a Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nevével jelzett javaslat, amely a fővárosi kórházak integrációját szolgálná. Mint azonban a közgyűlés egészségpolitikai és szociális bizottságának hétfő délutáni ülésén nyilvánvalóvá vált: a javaslatot nem Szentes vonta vissza, hanem Tarlós István főpolgármester húzatta le a listáról.

Márciusban már egészen bizonyosan nem tárgyal a Fővárosi Közgyűlés a Szentes Tamás nevéhez köthető kórházintegrációs javaslatról. A főpolgármester-helyettes által benyújtott, eredetileg a már „főispánként” dolgozó Pesti Imréhez köthető terv tavaly decemberben egyszer már lekerült a közgyűlés napirendjéről. Mint ugyanis kiderült, Tarlós István főpolgármester inkább állami kézbe adná a város egészségügyi intézményeit, s erről tárgyalásokat is kezdett a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkárságával.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár országjáró körútjának zárultával, Budapesten jelentette be, hogy a fővárosi tulajdonú intézmények „állami gondoskodásba vételéhez” a közgyűlésnek is lépéseket kell tennie, ő pedig a kormány felé terjeszt majd ugyanilyen javaslatot. Hogy az elmúlt 20 napban pontosan mi történt ez ügyben, azt csak találgatni lehet, a főváros közgyűlésében azonban továbbra is láthatóan megosztottak még a kormánypárti képviselők is.

Az egészségügyi bizottság március 21-i ülését megelőzően, a fővárosi szocialisták szombaton hívták egyeztető megbeszélésre az érintetteket, ám a találkozón sem a kormány, sem a főváros képviseletében nem vett részt senki. A kerekasztal-megbeszélést követően Horváth Csaba MSZP-frakcióvezető közölte: az áprilisi közgyűlés elé változatlan formában beterjesztik a főpolgármester-helyettessége idején előkészített Budapesti Egészségügyi Modellt. Az ellenzéki politikus szerint azért nyújtják be újra a kórházak integrációjára épülő javaslatot – amely lényegében hasonló a Szentes Tamás nevéhez köthető előterjesztéshez --, hogy „segítsenek a város vezetőinek kimozdulni a döntésképtelen helyzetből.”

Tény, hogy a városban továbbra is vannak, akik az integrált budapesti modellt támogatják, míg mások inkább az államosítás hívei. A hétfői testületi ülésen a (hétből) jelenlévő hat egészségügyi bizottsági tag egyöntetű támogatásáról biztosította Szentes Tamás főpolgármester-helyettes azon javaslatát, hogy készüljön koncepció a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő egészségügyi intézmények szerkezetátalakítási koncepciójának kidolgozására. Azaz, a közgyűlés tagjai a most megtorpedózott elképzelést áprilisban akár tárgyalhatnák is, ha akarnák. Mint a főpolgármester-helyettes jelezte: az egészségügyi bizottság januári ülése óta csupán annyit módosult az előterjesztés, hogy „ha idő közben kormányzati döntés születik az intézmények államosításáról, akkor ez a terveket értelemszerűen felülírja”.

Havas Szófia szocialista alelnök azonban dejavu érzéséről számolt be képviselő-társainak: ez a javaslat is hasonló sorsra juthat, mint a korábbiak. A képviselő – akinek megszüntették orvos-igazgatói megbízását a fővárosi Szent János Kórházban -- közölte: nem egészen érti, hogy „ha Záhonytól Hegyeshalomig nincs szó a kórházak állami tulajdonba vételéről, akkor miért kerül ez elő Budapest 12 intézménye esetén?” – Nagy érdeklődéssel várjuk a koncepció kidolgozását és annak közgyűlési vitáját, ám ha jól látjuk, a csata még nem dőlt el – fogalmazott.

Velkey György bizottsági elnök, a Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója, az egészségügyi államtitkát kabinetjének tagja szerint a szocialisták számára többször is lehetőség nyílt arra, hogy a többi közt hatékony beteg-utakat és intézményeket alakítsanak ki saját fenntartású intézményeikben. A meghívottként jelenlévő volt szocialista miniszter, Kökény Mihály ugyanakkor arra emlékeztetett: nem abban érdekeltek, hogy a jelenlegi status quo fennmaradjon, hanem hogy elkezdődjön végre az ésszerűsítés. Mint mondta, valóban, a főváros korábbi vezetése léphetett volna, ám ez akkor sem a fővárosi MSZP-n múlott.

Kökény Mihálynak egyébként komoly aggodalmai vannak az egészségügyi intézmények esetleges államosításával kapcsolatosban – a miniszternek nem az a dolga, hogy kórházakat igazgasson – közölte, azt is jelezve, hogy a kérdés nem csak kormányzati döntést igényel. Szerinte egy ilyen döntést a fővárosban minősített többséggel lehet meghozni. (A volt miniszter, az MSZP Egészségpolitikai Tanácsadó Testületének elnöke Garai István országgyűlési képviselővel a többi közt erről is beszél holnap délelőtt az Egészségügy FIDESZ-módra címmel megszervezett sajtótájékoztatón.)

A döntés a fővárosban egyelőre jól láthatóan várat magára; s mint azt Velkey György bizottsági elnök is jelezte: az integráció kontra állami kézbe vétel vita ma még csupán elméleti, ám a világban igenis vannak jó példák az állam általi működtetésre is.

A kórházi vezető, szaktanácsadó elsősorban az angol NHS-rendszerre utalt, Szentes Tamás azonban még egyszer leszögezte: előterjesztése nem az egészségügyi kormányzat terveinek keresztülhúzását szolgálja. A cél az, hogy a lehető leghatékonyabb működési formát dolgozzák ki; a veszélyt a főpolgármester-helyettes sokakhoz hasonlóan inkább abban látja, ha továbbra is érintetlenül marad a főváros egészségügye.

Köbli Anikó
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink