hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Most érdemes kezeltetni

Hormonális változás, gyógyszerszedés, de akár valamilyen májbetegség is okozhat pigmentfoltokat a bőrön. Ezek a többnyire szabálytalan alakú barnás elváltozások ugyan túlnyomórészt veszélytelenek, ám esztétikailag igen zavaróak, különösen, ha az arcon jelentkeznek – mondja dr. Holló Péter.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani – és Bőronkológiai Klinikájának igazgatóhelyettese szerint több ezer, javarészt fiatal nőt érinthet ez a bőrprobléma. Kezelésükre számtalan megoldás létezik – pl. lézer, mélyhámlasztás, fagyasztás –, amelyeket az őszi-téli időszakban érdemes elvégeztetni. A nyári napfény ugyanis nemcsak a kezelés hatékonyságát csökkenti, de a kezelés utáni időszakban irritációt is okozhat.

A pigmentfoltokat májfoltként is emlegetik, és nem is teljesen alaptalan ez az elnevezés, hiszen gyakran valamilyen, a májat érintő megbetegedés is szerepet játszik a kialakulásukban – mondja dr. Holló Péter. Míg korábban főként az idősebb korosztálynak okoztak problémát a pigmentációs zavarok, manapság egyre több fiatalnál, főként nőnél is megjelennek. Hormonális hátterük is lehet, hiszen a fogamzásgátló szereket szedő nőknél gyakoribbak, és vannak olyan gyógyszerek is, amelyek érzékenyebbé tehetik  a napfényre a bőrt– hangsúlyozza a szakember.

A különféle kezeléseket késő ősztől kora tavaszig érdemes igénybe venni, mivel a nap csökkenti azok hatásosságát. Léteznek hatékony kenőcsök is a probléma megoldására, de a különböző mélységű hámlasztásos kezelések, a lézeres beavatkozások, a nagy energiájú villanófény lámpák és a fagyasztásos technikák is eredményesek a pigmentfoltok eltüntetésében.

További részletek az egyetem honlapján

 

(forrás: Semmelweis Egyetem)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés