hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mortalitáscsökkentő metformin

Diabeteses gyógyszer obesitasban

A metforminnal kezelt, 2-es típusú diabetesben szenvedő betegek körében csökken a szívbetegségek mortalitása. New York-i kutatók állítják: már tudják, hogy miért.

A potens gyulladásos mediátorként az 1990-es évek vége óta ismert protein, a MIF (macrophage migration inhibitory factor) alapvető szerepet játszik az immunrendszer és a gyulladásos folyamatok szabályozásában. Az újabb kutatások szerint erős szabályozó szerepe van olyan, immunrendszert érintő megbetegedésekben, mint amilyen például az akut respirációs distressz szindróma vagy az asztma és más eozinofilfüggő betegségek. Stressz vagy szisztémás gyulladásos folyamat hatására a betegek vérszintje emelkedik, és ezzel párhuzamosan az inzulintermelés is fokozódik.

A buffalói egyetem endokrinológusai az Amerikai Endokrinológiai Társaság 85. éves közgyűlésén (Philadelphia, június 4–7.) tették közzé vizsgálati eredményeiket arról, hogy obesitas esetén is nagyobb a MIF plazmakoncentrációja, ennek képződését azonban a cukorbetegség standard szereként alkalmazott, 1957-ben kifejlesztett metformin visszaszorítja. Az obesitas, a diabetes és a szívbetegségek összefüggéseivel kapcsolatos vizsgálatsorozatnak ezt a részét vezető Paresh Dandona professzor (UB School of Medicine and Biomedical Sciences) szerint „egyelőre senki nem ismeri a metformin e szívbetegségek mortalitását csökkentő hatásának részleteit. Egyelőre csak annyit mutattunk ki, hogy a metformin csökkenti az erek elzáródásában szerepet játszó MIF koncentrációját”.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés