hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Mormonok és gyümölcslegyek: a poligámia hátránya

Dr. Michael Wade, az Indianai Egyetem biológusa kimutatta, hogy a háremben élés csökkenti a nők reprodukciós lehetőségeit.

Az USA Utah államában a nők általában nagyon fiatalon mentek férjhez. Nem kevesen – szám szerint 55-en – Brigham Young, a mormon egyház akkori vezetőjének feleségei lettek. A vallási vezetőnek 76 éves korában, 1877-ben bekövetkezett haláláig feleségei összesen 56 gyermeket szültek. Követői szintén poligámiában éltek.

A kutatók azonban nemrég egy furcsa tényt fedeztek fel a 19. századi mormon családokról: minél több nő élt egy háztartásban, annál kisebb volt az egy nőre eső gyermekek száma, vagyis az egyes nők kevesebb utódot szültek.

"Bár a férfi evolúciós sikerességét növeli, ha háreme van, hiszen több gyermeke lesz, de az adatok szerint minden plusz feleség eggyel csökkenti az egyes nők által szült gyermekek számát" – mondta dr. Wade.

Az adatok szerint minden plusz feleség eggyel csökkenti az egyes nők által szült gyermekek számát

Ez az eredmény nagyon érdekes, mert a kutatók most először figyelték meg emberekben az Bateman grádiensnek nevezett jelenséget, amit a szabály felfedezőjéről, a 20. századi Angus Bateman genetikusról neveztek el, aki gyümölcslegyekben mutatta ki, hogy minél több szexuális partnere volt egy hím gyümölcslégynek, annál kisebb volt nőstény partnerei termékenysége.

A Bateman hatás meglehetősen ritka a természetben. "A gyümölcslegyeken kívül csak egyetlen példa jut az eszembe, egy birkafajtáé. Ennél a hímek hevesen harcolnak a nőstényekért, de néhány hét múltán a szexuálisan legaktívabb hímek nemzőképtelenné válnak – nem marad spermiumuk –, ezért a velük párzó nőstényeknek nem lesznek kölykeik" – mondta Steve Jones, a University College London professzora.

A mormon családokkal kapcsolatos vizsgálat az Evolution and Human Behaviour folyóiratban jelent meg; a kutatók Utah állam populációs adatbázisában 186 000 felnőttre és 630 000 gyermekre vonatkozó adatokat (a születést, a házasságot és a halálozást) tekintettek át, akik 1830 és 1894 között éltek.

Ez volt az az időszak, amikor a poligámia lassan kezdett megszűnni az állami törvényhozók nyomásának hatására. A mormonoknál megfigyelt gyermekszülési hatás egyértelmű, de az oka nem ismert. Meglehet, hogy akárcsak a juhoknál, csökkent a férfiak nemzőképessége. "Lehet, hogy a nők közötti vetélkedés eredménye ez, amit a korlátozott forrásért folytattak, vagy valamilyen más, ismeretlen tényezőé" – mondta dr. Wade.

A poligámia a férfiak számára sem volt jó üzlet. Minden férfira, akinek sok felesége, jónéhány olyan férfi esett, akinek nem volt egy sem. "Azokra, akiknek három feleségük volt, két olyan férfi jutott, akiknek nem volt feleségük. A poligámia extrémen megnövelte a férfiak közötti esélyegyenlőtlenséget" – állapította meg dr. Wade. Nem csoda, hogy a utahi poligámia kísérlet kudarcba fulladt.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink