hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Móri karika

A nem veleszületett agysérültek rehabilitációját segítő Cortex - Agysérültekért Alapítvány tevékenységét és két móri műemlékszobor felújítását támogatják a május 26-i Móri karika elnevezésű jótékonysági kerékpártúra nevezési díjaiból.

Molnár Krisztina tájékoztatása szerint a túra résztvevői 110, 50 és 25 kilométeres távon járják majd be a Mór környéki településeket és az azokat körbeölelő Vértes és Bakony erdei útjainak egy részét. A programba többek között bekapcsolódik Falusi Mariann énekes, a Megasztár zsűrijének tagja, valamint Fáy Miklós zene- és filmkritikus.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett kerékpártúra Mór város tradicionális rendezvényének számít.Tavaly az alapítvány tevékenységének segítése mellett Wekerle Sándor (1848-1921) egykori miniszterelnök szobrának felállítását támogatták a nevezési díjak befizetésével a résztvevők, idén pedig az agykárosultak rehabilitációjának támogatása mellett hasonlóan nemes célt, az 1739-ben készült Szent Sebestyén- és az 1844-ben felállított Szent Flórián-szobor felújításának megvalósítását segítik. A két műemlék köztéri alkotás rendbetétele Mór főterének és a városháza épületének európai uniós támogatással megvalósuló felújításához kapcsolódik.

Gyengési Gábor neuropszichológus, az alapítvány egyik alapítója és a Móri karika szervezőinek egyike arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a stroke-on átesett, illetve agydaganatban szenvedő vagy balesetet szenvedett betegek rehabilitációja hosszabb időt vesz igénybe. Kórházi körülmények között ez döntően csak a mozgásfunkciók javítására korlátozódik, a szellemi képességekben történt változások feltérképezésére, esetleges kezelésére csak kivételesen van lehetőség. A teljes rehabilitáció csak komplex program keretében képzelhető el, ezért az alapítvány célja olyan klinikai neuropszichológiai intézet létrehozása, ahol mindez megvalósulhatna.

A Cortex olyan felnőtt járóbeteg-ellátó intézményt akar létrehozni, ahol nappali kórházi ellátásban foglalkoznának a szerzett agysérüléses betegekkel, valamint segítenének hozzátartozóiknak a gondozási feladatokra való felkészülésben. A megvalósításhoz első lépésként megfelelő épületre lenne szükség. Az alapítványt 1992-ben alapította a móri származású Orosz Zsolt onkológus, valamint neurológus, pszichológus és logopédus barátai, Szentágotai János neuro-anatómus professzor védnöksége mellett.

MedicalOnline
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink