hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Mondták a vasárnapi misén, hogy jönnek a magyar orvosok

Afrikai magyar orvosmissziókról ír az MNO, Hardi Richárd szemész mellett Kiss Krisztina háziovosrezidens beszél arról, hogy mivel találkozik egy magyar orvos a fekte kontinensen.

Hardi Richárd már régebben Kongóban él (az ő missziójáról már a MedicalOnline is írt). Minden évben egy hónapot tölt Magyarországon, ennyi fér bele ugyanis az idejébe. Ilyenkor nemcsak pihen, hanem képzi magát, mert a szakma nagyon gyorsan fejlődik, amivel lépést kell tartani. Ami az anyagi megbecsülését illeti, Kongóban az ottani viszonyokhoz képest prémium fizetést kap. A szemészeti centrum, melyet 2006-ban az ország déli részén a milliós nagyvárosban, Mbuji-Mayiban felállított, mára sikeres, vannak bevételei és támogatói. Mivel Kongóban nem létezik állami egészségbiztosítás, mindenki fizetős betegnek számít, de azért, hogy senki se szoruljon ki az ellátásból, saját centrumában azt a szisztémát alkalmazza, hogy a beteg érkezésekor felmérik, mit tudna fizetni, és ennek fényében állapítják meg az ellátás díját. Akinek egyáltalán nincs pénze, azokat ingyen látják el, viszont a gyémántmágnásoktól megkéri a beavatkozás árát. A rendelés alatt napi 100-150 beteget kezel, műtétekkor 20-25 beteget operál – idézi meg napi munkáját a lap.

Kiss Krisztina egy hónapot töltött Uganbdában, ő a Magyar Afrika Társaság szervezte karitatív jellegű 10. orvosmisszióval utazott Afrikába.

– Hihetetlenül sokat tanultam kint – mondta  a lapnak  –, itthon ugyanis kicsit elkényelmesednek az orvosok. A diagnózis felállításához rendelkezésre áll ultrahang, labor és röntgen, ami kint csupán fizetős ellátás keretében érhető el. Mivel mi főleg szegényebbeket kezeltünk, akiknek gyógyszerre sem volt pénze, a hagyományos módszerekhez visszanyúlva egy fonendoszkóppal és egy vérnyomásmérővel kellett diagnosztizálni az embereket – számolt be élményeiről a fiatal orvos. A gyógyszereket is mi biztosítottuk számukra, ezeket adományból Afrikában vásároltuk meg. Nem mindig tudtunk érzésteleníteni, anélkül kellett sebeket feltárni, de a páciensek elképesztően jól tűrték a fájdalmat, fel sem merült, hogy kételkedjenek bennünk  – mesélte Kiss Krisztina. Szinte mindenhol várták már őket a betegek, mivel a rádióban és a vasárnapi misén is tájékoztatták az embereket arról, hogy jönnek a magyar orvosok – olvasható az mno.hu-n.

 

(forrás: MNO)

cimkék

hirdetés

Könyveink