hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

MOK: szombaton tisztújítás

Tisztújító küldöttgyűlést tart szombaton a Magyar Orvosi Kamara (MOK); Éger István mellett a budapesti Lotz Gábor és Berki Zoltán is elnök-aspiráns.

 

Megerősített lapértesülések szerint novemberben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett az orvosi kamarával szemben. Amikor arról kérdezem az elnököt, veszélyeztetik-e a szombati tisztújítást a kamara józsefvárosi szervezetének küldöttállító gyűlésén történt esetleges apróbb szabálytalanságok, Éger István lényegében határozott nemmel felel. Mint mondja, a felügyelőbizottság feltárta a gondokat, az intézkedésre jogosult budapesti területi szervezet mindent el is követett, hogy ezeket orvosolják. A megismételt küldöttgyűlést november 22-én 16 órára össze is hívták, ám a szaktárca negyed órával annak kezdete előtt "szétzavarta" a küldötteket, s megtiltotta, hogy a gyűlést "további intézkedésig" megtartsák.

További intézkedés azonban mindmáig nem történt, miként az elnök sürgős választ kérő levelére sem érkezett reakció. A munkát Éger István szerint a szaktárca tudatosan akadályozza, ám ha szombat délelőttig úgy is döntenének, hogy a józsefvárosi küldötteket nem engedik részt venni az országos tisztújításon, a többiek akkor is választhatnak a jelöltek közül. Mindez az elnök szerint nemcsak lehetőség, hanem egyben kötelesség is: a kamarai törvény december 31-ig ad határidőt a MOK-nak a tisztújításra.

Bár az Orbán-kormány egészségügyet érintő tervei közül a közvélemény szinte elsőként értesülhetett arról, hogy visszaállítják az SZDSZ-MSZP reformtörvények között eltörölt kötelező kamarai tagságot, a döntés hosszas egyeztetéseket követően, végül csak az Országgyűlés 2011. március 7-i ülésén született meg. Az elfogadott törvénymódosítás értelmében idén június elsejétől már csak az végezhet egészségügyi tevékenységet, aki szerepel a működési nyilvántartásban, és tagságot vállal valamelyik szakmai köztestületben.

A szakmai kamaráknak június és szeptember között – soron kívüli kamarai választásokat követően – országos küldöttközgyűlést kellett tartaniuk az új alapszabály és az új etikai kódex megalkotása érdekében. Mindez – mint arról a MedicalOnline beszámolt – az orvosi köztestület szeptember 24-i országos küldöttközgyűlésén már megtörtént. A szombati rendezvényen ezúttal az országos hatáskorű szervek vezetői tiszstégviselőit választják meg. Így a többi közt elnököt, alelnököket, főtitkárt, a felügyelő és az etikai bizottság, valamint az etikai kollégium elnökét.

Tény, hogy a korábbi markáns vélemények azóta sem igen csitultak a kamarában: ma is sokan vélik úgy, hogy a tisztségviselők megválasztása valójában „nevetséges látszatválasztás”, hiszen a teljes megújulást “rohammunkában” kellett levezényelni, a tagok alacsony részvételi aránya mellett. S bár az orvosok mellett javarészt a közvéleményt is leginkább az elnökválasztás érdekli mindabból, ami a kamara háza táján történik, a köztestület ezúttal is csupán tagjai számára tette közzé az információt. Ma már azonban nyílt titok, hogy Éger István mellett Lotz Gábor és Berki Zoltán is elnök-aspiráns.

Alelnöki jelölést Banai János, Gerle János, Kovács Attila és Lotz Gábor kapott, míg főtitkárnak Karlinger Kingát, Lotz Gábort és Nagy Ferencet jelölték. Az Etikai Bizottság elnöki pozíciójára ezúttal is Harsányi László a jelölt, míg az Etikai Kollégium élére
Szende Bélát jelölik.

A további jelölteket ide kattintva megtekintheti.

Az új kamarai törvény értelmében a küldöttközgyűlést szükség szerint, de évente legalább egyszer össze kell hívni. A küldöttközgyűlés határozatait a szavazásra jogosult jelenlévők többségének egyetértő szavazatával hozza meg.

A kamarai törvény itt olvasható

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium arra kötelezte a Magyar Orvosi Kamarát, hogy a budapesti területi szervezetüket érintő választási folyamat jogerős befejezéséig ne zárják le az országos jelöltlistát – közölte később a tárca az MTI-vel. A közleményben arra is felhívták a figyelmet, hogy a kamarának az ügy jogerős lezárását követően "méltányos határidőt" kell biztosítania a jelöltállításhoz.

A tárca azt írta: a MOK Budapesti Területi Szervezete Józsefváros választókerületében július 19-én tartott választással összefüggésben a MOK országos felügyelőbizottsága határozatában megállapította, hogy az szabálytalan volt, így november 22-re megismételt választókerületi taggyűlést hívott össze. A felügyelőbizottság tájékoztatása nyomán a minisztérium törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett. A miniszter "törvényességi felügyeleti jogkörében eljárva" november 22-én a kamarával azt közölte: a felügyeleti eljárás lezárásáig halasszák el a választások megismétlését, továbbá kérte, hogy 15 napon belül a minisztériumhoz küldjenek be minden "iratot, dokumentumot és egyéb bizonyítási eszközt", amely a bizottság határozatát alátámasztja. "E felhívásnak a kamara egyelőre nem tett eleget, ezért a törvényességi felügyeleti eljárás lezárására eddig nem kerülhetett sor".

A minisztérium a köztestületnek azt is jelezte, hogy a kamarai eljárások során keletkező iratok formai és tartalmi szabályainak következetes belső szabályozása szükséges.

(forrás: MedicalOnline)

Kapcsolódó fájlok

hirdetés

Könyveink