hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

MOK: még nem tudni, lesz-e rendkívüli közgyűlés

Hivatalos megkeresést nem kaptak a fiatal orvosoktól a közgyűlés összehívásáról, de ha bármilyen formában érkezik ilyen kérés, akkor megvizsgálják, közölte Éger István, a köztestület elnöke a Népszavával.

A megfelelő fizetések kiharcolása az egész ágazatban összefogást és határozott fellépést követel, közölte a napokban a karácsony előtti internetes tiltakozást elindító 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-csoport tagjai és a nemrég alakult Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz). A Szegedről indult internetes közösség a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendkívüli közgyűlésének összehívását kérte, hogy ott hozhassanak döntést, milyen lépésekkel lehet kikényszeríteni a béremeléseket, írja a lap.

A kamara novemberi küldöttközgyűlésén elfogadott nyilatkozat ezzel kapcsolatban megerősítette a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal korábbi követelését, hogy csak jelentős béremeléssel lehet megoldani a katasztrofális szakemberhiányt, 2016-tól középtávú bérfelzárkóztatási programot kell indítani. A nyilatkozathoz csatlakozva előbb a Fejér megyei kamara kezdett aláírásgyűjtést, ám múlt pénteken a MOK az ország bármely pontján működő orvosok előtt megnyitotta az aláírás lehetőségét, ehhez kapcsolódott a Facebook-csoport felhívása is.

Éger István, a köztestület elnöke a Népszavának elmondta: hivatalos megkeresést nem kaptak a fiatal orvosoktól a közgyűlés összehívásáról, de ha bármilyen formában érkezik ilyen kérés, megvizsgálják, mit lehet tenni kamarán belül. Emlékeztetett rá, hogy szélesebb körben tartanak a bérek kérdését is magukban foglaló tárgyalások a kormánnyal, legközelebb szerdán találkozik a kibővített ágazati sztrájkbizottság az államtitkárral.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink