hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Módosuló ágazati törvények

Az egészségügy tíz területén változásokat megfogalmazó törvénymódosítás általános vitáját is lefolytatta csütörtökön a parlament.

Ónodi-Szűcs Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára expozéjában három fontos területre osztotta a szükséges módosításokat. Ezek első köre az állampolgárok és az intézményrendszer ügyintézését könnyítik meg – mondta, kifejtve: ilyen például, hogy a keresőképesség igazolásához nem kell 5 napon belül orvosszakmai bizottságot összehívni, hanem 30 napon belül egyszerűbben is kiállítható a dokumentum. Jelezte azt is, hogy a gyógyszertárak például felújítás vagy vis maior esetén maguk is kérhetik működésük felfüggesztését.

Az államtitkár a második körbe a betegbiztonság és az ellátás biztonsága érdekében hozandó intézkedéseket sorolta. Mint mondta, egyértelműsítik a betegadatokhoz hozzáférést, és rögzítik azt is, hogy a kezelőorvosoknak 2 órán belül igazolniuk kell a pszichiátriai betegeket érintő korlátozó intézkedéseket.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hamisított gyógyszerek elleni küzdelem miatt betekintési jogot kapna a vámtitkokba – ismertette Ónodi-Szűcs Zoltán.

A módosítások harmadik köre azt érinti, hogy a külszolgálatot teljesítő katonákra is kiterjesztik a diplomáciai testületek orvosi ellátására vonatkozó szabályokat, azaz külföldi kezelésük 85 százalékát az állam téríti.

Fidesz: a betegek javát szolgálják a módosítások

Kovács József, a Fidesz vezérszónoka szerint a biztonságot és a betegek javát szolgálják az átfogó módosítások. Szükségesnek tartotta rögzíteni, hogy a kezelőorvos nem továbbíthatja és nem használhatja más célokra a betegek személyes adatait. A háttérintézmények átszervezése pedig azt indokolja, hogy az Emmi is kezelhesse a taj-számokat és kapcsolódó adatokat – tette hozzá.

A kormánypárti politikus egyetértett azzal is, hogy álljon fenn a továbbképzési kötelezettség azon orvosoknál, akik több területen rendelkeznek képesítéssel, de csak egyiket gyakorolják. Üdvözölte a keresőképtelenség igazolásával összefüggő könnyítéseket és azt is, hogy az OGYÉI jogosítványokat kapjon a hamisított gyógyszerek elleni küzdelemben.

MSZP: biztosítsanak forrást a rákos betegeknek!

Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka azt hangoztatta: noha nem erről szól a törvény, mindig el fogják mondani, hogy tisztességes, személyre szóló ellátást kell biztosítani a rákos betegeknek, pénzt kell fordítani a prevencióra és a korai felismerésre. Kifejtette, hogy a rákos megbetegedés a második leggyakoribb halálok Magyarországon. Értékelése szerint 1994 óta semmi nem változott, ezért érthetetlen, miért nem tűzik napirendre az ezzel kapcsolatos kérdéseket. Az MSZP-nek volt ilyen javaslata, de lesöpörték. Az ellenzéki politikus felvetette, ha Magyarország erős és jól teljesít, akkor miért pont a rákos betegekre nincs forrás. Stadion kerülhet kétszer annyiba, de a 74 év felettiek már ne kapjanak gyógyellátást?  kérdezte.

KDNP: indokoltak a változtatások

Szászfalvi László, a KDNP vezérszónoka pártja támogatásáról biztosította a javaslatot, s üdvözölte, hogy pontosítják a betegadatok kezelését, elkerülve, hogy az orvos más célra használja fel azokat. Méltatta, hogy tartós külszolgálatot vállaló katonák és hozzátartozóik felmerült egészségügyi kiadásainak 85 százalékát megtéríti az egészségbiztosító. A kormánypárti politikus a kémiai biztonság érdekében fontosnak nevezte, hogy további hatóságok is megismerhessenek egyes vámtitkokat. Az új rendelkezések közül azt is kiemelte, hogy lehetővé válik radiogyógyszerek előállítása a kezelés helyszínén, forgalomba hozatali engedély nélkül. Ezt azzal magyarázta, hogy az adott szerek felezési ideje rendkívül rövid, így azokat a kezelés előtt kell előállítani.

Az érintettekre nézve pozitív változásnak tartotta, hogy épület korszerűsítése, átépítése miatt a patikák maguk is kérhetik működésük felfüggesztését legfeljebb egy évre.

Jobbik: valódi igényekre reagál a javaslat

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka azt közölte: el tudják fogadni a kért kiigazításokat, amelyek a lakossági igényekben merültek fel. Az MSZP-nek válaszolva megjegyezte: nem igaz, hogy a '90-es évek óta változatlan a rákbetegek helyzete, de a mutatószámokat valóban nagyobb mértékben kellene csökkenteni.

Szerencsés szigorításnak nevezte, hogy limitálják, ki milyen módon tekinthet be a betegadatokba. Szerinte ha gyenge az informatikai rendszer, akkor a háziorvos a taj-szám ismeretében bárkinek az adatait megismerheti. A bürokráciacsökkentést célzó rendelkezésekkel kapcsolatban azt a kritikát fogalmazta meg, hogy a háttérintézmények átszervezése felesleges feladatokkal terhel egyes intézményeket.

Az ellenzéki politikus jelezte: ha a keresőképtelenség igazolására megoldás a 30 napon belüli kiállítás és nem igényli szakmai grémium összehívását egy banális kérdésben, akkor támogatható. A jobbikos politikus azt is megfogalmazta: helyes lenne teljes egészében áttekinteni a pszichiátriai területet, áttekinteni a terápiákat és intézményi lehetőségeket.

MSZP: az egészségüggyel kapcsolatos kormányzati fejetlenséget mutatja a javaslat

Legény Zsolt (MSZP) úgy értékelt: a törvényjavaslat jól mutatja az egészségüggyel kapcsolatos kormányzati fejetlenséget, olyan hibákat próbál javítani, amelyek 11 hónapja a jogrendszer részei és amit a Fidesz egészségügyi jogalkotása teremtett. Ez egyértelműen arra utal, hogy az egészségügyi jogalkotáskor a kormány arra sem képes, hogy a saját maga által kezdeményezett változtatásokat megfelelő pontossággal hajtsa végre - közölte. Szerinte a Fidesz újra bebizonyította, hogy az állampolgárok magánszféráját minden lehetséges pillanatban semmibe veszik. Egészségügyi adatok mellé a minisztériumot adatkezelőnek tenni olyan helyzetet teremt, amely visszaélésekre adhat lehetőséget  mutatott rá.

Legény Zsolt azt mondta, félő, hogy a javaslat következő lépés annak irányába, hogy a Fidesz a gyógyszerek engedélyezésének gyorsítása helyett az egyedi kérelmek rendszerét bebetonozza be, amely nemcsak költségesebb, hanem hosszabb is.

Az elnöklő Latorcai János az általános vitát lezárta.

Zárszó

Ónodi-Szűcs Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy korábban nem volt lehetősége arra egy betegnek, hogy lássa, adataihoz ki fért hozzá. Hozzátette: az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térben azonban minden egyes "tranzakciót" naplóznak.

Egyetértett azzal az ellenzéki felvetéssel, hogy érdemes felülvizsgálni a pszichiátriai ellátáshoz kapcsolódó jogalkotásokat. Egy elég nagy törvénycsomagot készítenek ebben az ügyben  jelezte.

Az államtitkár "az onkológiai hisztériával" kapcsolatban a hitelesség kérdését emelte ki. Elmondta, 2010 előtt rombolás történt, 2010 után építkezés folyik az egészségügyben. 2010-hez képest a hospice ágyak száma megduplázódott; azért kevesebb Budapesten a sugárterápiás készülék, mert metróra kellett elkölteni minden központi forrást. Kitért arra is, hogy tavaly év végén 15 új terápiás készítményt fogadtak be.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink