hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Modellváltást is eredményezhet az új korszak

Milyen az, amikor a kormány üti-vágja azokat, akiket más gesztusa szerint kedvel? – erről is beszél a PharmaOnline-nak adott intejúban Feller Antal, a Hungaropharma vezérigazgatója.

Miközben a kormány stratégiai partneri megállapodásokat köt – főként a hazai gyógyszergyártókkal –, a patikahálózat feldarabolásával, a nagykereskedői árrés elvonásával/átcsoportosításával finoman szólva is pofozgatja azokat, akik felé egyébként gesztust szeretne gyakorolni. A Hungaropharma három nagy hazai gyártó tulajdonában van. Ön szerint tudja a jobb kéz, hogy mit csinál a bal?

– Azt tapasztalom, nem ennyire integrált a gondolkodás; kizárólag részcselekedeteket lehet látni. Amikor a vaklicit napirendre került, kevesen számoltak azzal, hogy ennek milyen hatása lesz a magyarországi gyógyszergyártókra. A patikai tulajdonlást érintő jogszabály előkészítésekor senki sem törődött azzal, hogy egy 85 gyógyszertárat tömörítő/tulajdonló patikahálózat tulajdonosi struktúrájának gyengítése valahol a hazai gyártók piacra jutásának esélyét is rontja.

Hol tart ma a gyógyszer-nagykereskedelem?

– Sajnálatos módon a gyógyszer-nagykereskedelem csak a „válságkommunikáció” kapcsán kerül a figyelem előterébe – vagyis akkor, ha valamilyen gyógyszer nem kapható, vagy éppen szigorodnak a kórházi szerződéseink feltételei annak következtében, hogy nem kapjuk meg a kiszállított gyógyszerek ellenértékét. Eközben egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán esik szó arról, hogy a gyógyszer-nagykereskedők milyen erőfeszítéseket tesznek annak érdekében – egy csökkenő gyógyszerpiacon, ahol a fedezetük is folyamatosan csökken, a költségeik pedig monoton emelkednek - hogy a gyógyszerellátás színvonalát, azaz a napi 2-3 patikai kiszállítást fenntartsák. A legfrissebb fejlemény: az egy hete bevezetett, megtett út arányos útdíj, éves szinten közel 100 millió Ft-os többletköltséget okoz a Hungaropharmának ... a 2010 utáni átalakulás – mely belesimul a nemzetközi tendenciákba – alapvetően új helyzetet teremtett. A világgazdasági válság miatt a kormányok zöme azokat a szektorokat szemelte ki, amelyektől a legtöbb megtakarítást remélhette, így a gyógyszeripar jövedelmezősége sok helyütt csökkent. Épp most néztem az előrejelzéseket: a fejlett európai piacokon a – korábban gyakran két számjegyű – növekedés megtorpant, az Európai Unió tagállamai esetében 0-3 százalék közötti éves átlagos növekedést prognosztizálnak. Magyarországon az elmúlt évben 10 százalékos csökkenés volt a gyógyszertári piacon, erre az esztendőre körülbelül 5 százaléknyi mínusszal számolunk – ez meghatározza a nagykereskedők helyzetét, lehetőségét is. Tudomásul kell vennünk: lezárult egy korszak a gyógyszer-kereskedelemben, ami komoly kihívásokat támaszt a rendszer szereplői számára. Új korszak jön, amely végső soron akár modellváltást is eredményezhet – olvasható a pahramaonline.hu-n közölt interjúban.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink