hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Mobil-dermatitis

Újabb betegség a technika számláján

A folyamatos utolérhetőségnek megvannak a hátrányai is. Ami ebből az egészségre gyakorolt hatásokat illeti, a mobiltelefonok megjelenése óta folyik a vita arról, hogy káros-e az emberi szervezetre az általuk keltett elektromágneses sugárzás. Tanulmányozták már befolyásukat a pacemakerek működésére, és olvashattunk arról is, hogyan növelik néhány tumor (agyi, limfoid és vérképző szervi daganatok) előfordulásának kockázatát. E tanulmányok vizsgálati ideje azonban túl rövid volt, és az állatkísérletek eredményei sem egyértelműek. Júliusban újabb front nyílt a korábban e szempontból nem vizsgált szervünket, a bőrt érő hatásokat elemző közleményekkel.

A Dermatology júliusi szerkesztőségi közleménye két cikket foglal össze. Ezek egyikében olasz kutatók lézeres Doppler-áramlásméréssel megállapították, hogy a bőr véráramlása már a telefon fülhöz érintése során 61 százalékkal megnő, a beszélgetés alatt pedig a normál érték 158 százalékát is elérheti. Az esetek 90 százalékában ennek jeleként a fülön és környékén bőrpírt és melegedést figyeltek meg; a vizsgált személyek mintegy fele pedig a periauricularis bőrterület átmeneti érzéskieséséről is beszámolt. A másik vizsgálatban szintén olasz kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a GSM telefonokénak megfelelő rádiófrekvenciás sugárzás hatására a sejtosztódás jelátviteli útjának génjei fokozott mértékben expresszálódnak az emberi bőr fibroblasztjaiban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Laki Judit
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés