hirdetés
2019. február. 23., szombat - Alfréd.
hirdetés

Mitől szuper a szuperkórház?

Mitől kórház egy épület? És mitől szuper? A kérdéseket dr. Weltner János teszi fel (és válaszolja meg) a Magyar Narancs blogján.

hirdetés

Mára egyértelművé vált, hogy fel kell adni a régi épületeket, és a mai technológiának és logisztikának megfelelő újat kell építeni. Mivel ma egy új kórház létesítésekor a puszta épület a beruházási költség mindössze harmada (a többi az épületgépészet és az orvostechnika), ezért érdemes egy költség- és mérethatékony épületet emelni az aktuális feladatok céljára.

Ezt ismerte fel korábban a kormány, amikor a Dél-Pesti kórház felépítése (megnyílt 1980-ban) mellett döntött a régiek bővítése helyett, és újabban a mai szakpolitika. Nem mindegy azonban, milyen kórházat építünk fel. Melyik területet lássa el? Mi legyen az orvos-szakmai programja? Mekkora legyen? Melyik régieket váltsa ki?

A költséghatékonysági tekintetben a kórház legyen elég nagy ahhoz, hogy a beépített technológia jó kihasználtságát biztosítsa. Az OECD államokban 8,7 akut és krónikus kórházi ágy jut ezer lakosra, nálunk 7, ebből mintegy 4,2 az akut ellátást nyújtó ágy. A központi nagytérség lélekszámát és a főváros progresszív ellátásban vitt szerepét figyelembe véve mintegy 4 millió lakos ellátásával kell számolni, amihez legalább 16 ezer ágyra van szükség. Két, már meglévő jó állapotú kórház mellett tehát egy oktatást is végző új kórházra és két további új kórházra lenne szükség, mely 50 év múlva is kórháznak lesz nevezhető. Legyen az új 4 ezer ágyas. E 4 ezer ágy mintegy egymillió lakos ellátására és a magas szintű orvos- és szakdolgozó-képzésre lehet alkalmas.

Az orvos-szakmai programot az ellátandó lakosság megbetegedései határozzák meg. Át kell tekinteni az elmúlt évtized megbetegedési adatait, közülük azokat, amelyek hosszabb-rövidebb kórházi kezelést igényelnek. A szakmánkénti esetszámot, valamint ezen esetek átlagos kórházi kezelési idejét figyelembe véve lehet kiszámolni, hogy hány belgyógyászati, sebészeti, bőrgyógyászati stb. ágyra van szükség. Jelenleg 82 szakterületet ismerünk el szakvizsgával, ebből 46 kapcsolódik fekvőbeteg ellátáshoz is, és 41 szakterületen fordulnak elő sürgősségi esetek. Ebből adódik, hogy az államtitkár által közzétett elvárást a „minden szakmában” tekintetében 46 kórházi osztály, a sürgősségi ellátásra való alkalmasságot 41 szakma képviselete esetén tudja teljesíteni egy új kórház. Attól és akkor „szuper”, hogy erre képes.

Egy-egy szakmai osztálynak lehetőleg akkora kapacitással kell rendelkeznie, hogy a terület ellátása esetén megtermelje a személyzet költségét. Ha minden szakterület esetén elvárás, hogy 365 nap 24 órában legyen jelen szakorvos, akkor az szakmánként legalább 6 orvost jelent. A 4 ezer ágy 100 darab 40 ágyas ápolási egységet jelent, egységenként és műszakonként legalább két szakdolgozóval, ami nagyjából ezer ágymelletti egészségügyi dolgozót jelent. Ehhez adódnak az ambulanciákon, laborokban, patikában, műtőkben, patológián, diagnosztikában, igazgatásban, logisztikában, takarításban, anyagmozgatásban, raktárakban stb. dolgozók. Ez a kapacitás az ország egészére vetítve évi 1,95 millió kórházi esetnek felel meg (napjainkban kb. évi 2,2 millió a kórházi esetek száma).

A dolgozói létszámból mintegy 700 fő van jelen egyidejűleg, az évi kb. 195 ezer fekvőbetegből naponta mintegy 530 érkezik és távozik (6 napos átlagos ápolási idő és 80 százalékos ágykihasználtság esetén). A legnagyobb létszám a látogatóké, az egyidejűleg bennfekvő 3200 beteget naponta legalább ezren látogatják. Ennek a tömegnek a kiszolgálása üzletekkel, mosdókkal, látogatói terekkel, tömegközlekedéssel és parkolóhellyel szintén része a kórház szuper mivoltának.

A fenti betegforgalomhoz tartozó éves működési költség mintegy 43 milliárd forint, ami a további költségekkel együtt (selejtpótlás, fejlesztés megmiegymás) várhatóan eléri az 50 milliárdot. Ez is szuper. Ez az összeg kitelik a szuper megnyílásakor bezárandó mai kórházak mai költségeiből, mivel a betegszám változatlan, és remélhető, hogy a technológiai költségek és az ápolási idők a korszerű struktúrának hála csökkennek. Annál biztos olcsóbb, mintha az öreg épületeket szeretnénk arra a szintre hozni, amit egy új szuperkórház induláskor képvisel.

A teljes cikk

(forrás: Materia Medica)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink