hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Mit tud a cukor vízzel, meg koffeinnel?

A cukrozott és a koffeintartalmú italok kapcsolatát kívánták feltárni a 2-es típusú diabétesz kockázatával  egy nagy amerikai vizsgálatban – írja az MTI.

A cukrozott italok fogyasztói közül 23 százalékkal több férfinál és nőnél alakult ki cukorbetegség, ám a diabétesz kockázata függetlennek bizonyult attól, hogy a rendszeresen fogyasztott üdítő koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt. A kávéfogyasztók körében viszont függetlenül attól, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes kávét ittak, némiképp kisebbnek bizonyult a cukorbetegség kifejlődésének kockázata.

Az elmúlt évtizedek kutatásainak némelyike felvetette, hogy a koffein jelenléte a szervezetben átmenetileg akadályozhatja a cukor hatékony lebontását. Más kutatások ugyanakkor a kávé és tea jótékony hatására találtak bizonyítékot. Frank Hu és kutatócsoportja arra keresett választ, hogy növeli-e a cukrozott üdítők fogyasztóinak diabéteszkockázatát, ha az ital egyúttal koffeint is tartalmaz.

"A kávé hasznos lehet, a koffein pedig úgy tűnik, hogy sem pozitív, sem negatív hatással nincs a diabétesz kockázatára" - összegezte Frank Hu kutatásvezető, a Harvard Egyetem munkatársa.

A Harvard szakemberei vizsgálatukba 75 ezer nőt és 39 ezer férfit vontak be, akiknek szokásait és egészségi állapotát az 1980-as évektől 22 éven át követték nyomon. A tanulmány eredményeit a The American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban ismertették a szerzők.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink