hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Mit sem ér a gép radiológus nélkül

A kisebb intézmények igazgatói csak akkor tudják a radiológusok 24 órás jelenlétét finanszírozni, ha azt fedezetlen költségként is bevállalják, írja a Népszava.

Hiába nő dinamikusan a gépek száma országszerte, mert a vizsgálatok értékeléséhez, a leletezéshez az intézmények jó része képtelen a radiológusok 24 órás jelenlétét finanszírozni. Az elmúlt nyolc évben a komputertomográf (CT) berendezések száma mintegy 60 százalékkal, a mágneses rezonanciás (MR) eszközöké 150 százalékkal nőtt, miközben a radiológusok száma érdemben nem változott. A radiologia.hu szakmai portál adatai szerint az egyre több géppel nem lett több radiológus, számuk évek óta 1250 és 1300 között ingadozik. Az elmúlt időszakban évente körülbelül ötvenen szereztek szakvizsgát, de nagyjából ugyanennyivel csökkent is az aktív radiológusok száma.

Az MR-vizsgálatok jellemzően tervezhető beavatkozások, és akár távolról is megoldható a leletek elkészítése. Ugyanakkor a CT-vizsgálatokat, amelyek egy része hirtelen fellépő probléma miatt szükséges, azonnal el kell végezni és szinte azonnal, legfeljebb fél órán belül leletet is kell adni. Jelenleg 63 sürgősségi osztály mellett működik CT. Szakértők szerint ezek a sürgősségi centrumok ugyan kapnak alapfinanszírozást, de a normál nyolcórás munkaidőn túli esetek ellátásához szükséges készenléti ügyeletes radiológusra már nem.

A kicsi és a közepes intézményeknél, amelyekben röntgen és CT is működik, egy átlagos éjszakai műszak alatt körülbelül 100 ezer forintot számolhatnak el a biztosítónak az akutan elvégzett képalkotó vizsgálatokért, miközben a radiológusokra akár 150 ezres költsége is keletkezhet a kórháznak. A kisebb intézményekben egyre nehezebb előteremteni ezt a bérköltséget. Ahol pedig nem sikerül, ott az ellátónak minimálisan havi 1,5-2,5 millió forinttal nőhet emiatt az adóssága. Vélhetően ez is oka lehet annak, hogy az egyes kistérségek között CT-diagnosztikában hétszeres, az MR-diagnosztikában pedig 14-szeres is lehet a különbség abban, mennyire könnyen vagy nehezen juthatnak hozzá a vizsgálathoz a betegek, közli a lap.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink