2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Miseta Attila a múltról és a jövőről

Július 1-től ismét Miseta Attila a Pécsi Tudományegyetem rektora. A régi-új vezetővel a bama.hu beszélgetett.

(...) Küzdelmes volt az elmúlt négy év?

– Korábban orvoskari dékánként tevékenykedtem, mi tagadás, az jóval egyszerűbb volt. A kari kultúrák ugyanis igen eltérőek. Bizonyos mértékig ezekhez alkalmazkodni kell, másfelől viszont azt is gondolom, hogy a kari kultúrákat meg kell változtatni. Egy jóval hatékonyabb, a minőségi oktatás és a minőségi kutatás, innováció irányába elkötelezett oktatói gárdát kívánok majd örökségül hagyni. A változás elkerülhetetlen, ráadásul ez a karok érdeke is. A kari vezetésektől azt várom, hogy a saját környezetük számára tartott „performance”-ok helyett inkább igyekezzenek olyan irányba terelni a szervezetüket, amely megfelel a 21. század kihívásainak. És igen, kell alkalmazkodni az egyéb kihívásokhoz is, a kormányzati szándékhoz, az európai uniós fejlesztések irányaihoz.

Ezzel rá is fordultunk a következő témára, a modellváltásra. Mik a tapasztalatok eddig?

– A modellváltás folyamata természetesen még nem fejeződött be. Az ehhez való alkalmazkodásnak van olyan eleme, ami éppen az imént került elő: ez pedig a szemlélet- és kultúraváltás. Tudomásul kell venni, hogy mindenütt elvárás a minőségi teljesítmény. Például a hallgatói létszám növelése, ami régebben egyedüli bevételt hozó paraméter volt sok kar számára, az most már nem annyira van előtérben, fontosabb lett a minőség fokozása. Azaz azok a hallgatók, akik kiesnek a rendszerből, mert ugyan felvételt nyertek, de nem végeznek, gyakorlatilag hátrányosan befolyásolják az egyetem gazdálkodási helyzetét. Ugyanúgy azok is, akik nem haladnak a mintatanterv szerint. Alapvető érdekünk, hogy kellő számú minőségi hallgatónk legyen. Fontos a tudományos és innovációs teljesítmények növelése. Összességükben a tapasztalatok jók, a helyes irányba mozdultunk el.

Hogy látja: jó pályán van most az egyetem?

– Én azt gondolom, hogy igen. A változtatás mindig mozgásteret is nyit. Ennek kihasználása a rektori ciklusomnak a legfőbb célja, tehát amennyire lehet, használjuk ki a lehetőségeket. Kétségtelen tény, hogy a háború és az energiaválság újabb kihívásokat is jelent.

Ezzel rá is térhetünk a jövőre...

– Ami változás lesz, az az innováció irányába, illetőleg az egyértelmű gazdálkodás irányába történő elmozdulás, a hatékonyság növelése. Ehhez kértem és kaptam is segítséget a két új rektorhelyettestől, Jakab Ferenctől és Schepp Zoltántól. Remélem, hogy mindketten az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve beváltják a reményeket, úgyhogy nagyon bízom benne, hogy egy koherens csapatot fogunk alkotni. (...)

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: BAMA)

cimkék

hirdetés

Könyveink