hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Mire költhető 56 milliárd?

Adósságrendezésre, hatékonyságnövelő programokra és beruházásokra, valamint gyógyszerbeszerzésekre fordíthatják a kórházak azt az összesen 56 milliárd forintot, amit a kormány jóváhagyott – értesült a Magyar Idők.

A kormány döntött a kórházak adósságrendezéséről, valamint azon intézmények támogatásáról, amelyek strukturális változtatásokat hajtanak végre – jelentette be a Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter részleteket nem közölt, és egyelőre sem kormány-, sem egyéb határozat nem jelent meg a pénz felhasználásáról. A lap úgy értesült, hogy az említett két célon túl a forrás egy része gyógyszerbeszerzésekre lesz felhasználható. Az összesen 56 milliárd forint adósságrendezésre, illetve gyógyszerbeszerzésre fordítható részét előreláthatólag még az év végéig megkapják a kórházak, és a fennmaradó összegre vonatkozó pályázatok is még idén megjelennek.

A kórházak adósságának mértékéről az utolsó elérhető adat szeptember végi. Eszerint az intézmények tarto­zása 38,8 milliárd forint volt, ezen belül a 60 napon túl lejárt adósság nem érte el a 17 milliárd forintot.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) felmérést indított a kórházak körében a november 1-jétől érvényes ágazati béremeléssel kapcsolatos többletkiadásokról. Az intézmények a NEAK honlapján kialakított elektronikus felületen részletezhetik, milyen költségekkel jár számukra a bérek és az ahhoz kapcsolódó egyes mozgó­bérelemek emelése. A kórházak a jelentett többletigények alapján kapják meg a bérrendezés fedezetét, közli a lap.

 

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink