hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Mire jó a mesterséges kóma?

Mire számíthat Schumacher? - teszi fel a kérdést, s ennek kapcsán igyekszik bemutatni a mesterséges kómát a Die Welt cikke alapján az MNO.

A mesterséges kóma valójában bevett óvintézkedés, amelyet sok kórházban naponta alkalmaznak. Balesetek utáni súlyos sérüléseknél vagy életveszélyes betegségeknél ez a legjobb módja a testi fájdalmak enyhítésének és a kezelés megkönnyítésének – magyarázza a lap.

A mesterséges kóma révén az agy stabil állapotba kerül, amelyben a funkciók visszafogottan működnek, vagyis a vér- és a tápanyagellátásra kevesebb energiát kell a szervezetnek fordítania. Így csökken a nyugtalanság és a fájdalom, amit az akaratlan mozgások okozhatnának – idézik Andreas Unterberget, a Heidelbergi Idegsebészeti Klinika igazgatóját.

A mesterséges kóma kifejezés kicsit félrevezető, a lényege, hogy a beteget gyógyszerek segítségével mély eszméletlenség állapotában tartják. Ebben az állapotban a fájdalom és a tudat kikapcsol, így az orvosok vehetik át az irányítást a szervezet alapvető funkciói felett. A beteg tehát mesterségesen lélegzik az intenzív osztályon, közben folyamatosan figyelik az orvosok a pulzusszámot, a vérnyomást és a testhőmérsékletet. A szív, a máj, a belek és a vese hajlamos többet dolgozni önállóan, így azonban ez minimalizálható. A mesterséges kóma során a pácienst intravénásan vagy gyomorszonda segítségével táplálják.

Az altatás mélysége bármikor szabályozható – ez a rettentő nagy előnye a mesterséges kómának. A komoly sérülések esetén, mint Schumacheré, a szervezet a lehető legmagasabb riasztási szintre kapcsol. A szervezet a riasztási és a helyreállítási rendszert egyszerre, teljes erőbedobással kezdi futtatni, ez a kettő azonban zavarhatja egymást – magyarázzák a mesterséges kóma alkalmazását az mno.hu-n.

(forrás: MNO)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés