hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Mintha nem is találták volna fel

Az antimikrobiális szerek hatástalansága az egyik legnagyobb globális egészségügyi probléma lehet. Visszatérünk az antibiotikumok feltalálása előtti állapotokhoz? A faktor.hu fogalkozik a témával.

A legújabb kutatások szerint 2050-re az antimikrobiális szerek hatástalansága az egyik legnagyobb globális egészségügyi probléma lesz, amely évente tízmillió ember halálát okozhatja – írja a faktor.hu munkatárása a The Guardian cikke alapján.

"Ez nemcsak egészségügyi probléma, hanem gazdasági is. Ha nem teszünk semmit, annak túl nagy ára lesz, mind az emberi életeket mind az elvesztegetett pénzt tekintve" - összegezte a problémát George Osborne brit pénzügyminiszter. Osborne a Nemzetközi Valutaalap, az IMF washingtoni ülésén beszél arról, hogy milyen veszélyekkel jár az antimikrobiális rezisztencia. A folyamat 2050-re több áldozatot szedhet évente, mint a rák, és a becslések szerint akár 100 billiárd dolláros veszteséget is okozhat a világ gazdaságának - idézi a politikust a faktor.hu.

Sally Davies, az angol tisztiorvosi szolgálat vezetője még sötétebb képet festett a jövőről. Egy olyan „apokaliptikus forgatókönyvről” beszélt, amely szerint a következő két évtizedben rutinműtétek közben halhatnak meg a betegek az antibiotikumok hiánya miatt.

Ezt a Guardiannek az ENSZ egészségügyi fejlesztésekért felelős vezető tisztviselője, Mandeep Dhaliwal is megerősítette. Szerinte a jövőben eljuthatunk abba a korba, amely azelőtt jellemezte a gyógyítást, hogy Alexander Fleming felfedezte volna a legismertebb antibiotikum, a penicillin hatásait 1928-ban. 

A teljes cikkért kattintson a portálra.

(forrás: faktor.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés