hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Mintha a depresszió nem lenne elég baj önmagában is...

A depresszió majdnem megkétszerezi a később kialakuló demencia valószínűségét – mutatta ki két új vizsgálat.

A szakértők jól tudják, hogy a depresszió és a demencia gyakran együtt jár, azonban nem világos, melyik az ok, és melyik az okozat. Két friss, a Neurology című szaklapban megelent vizsgálat most kimutatta, hogy a depresszió növeli a demencia valószínűségét, bár a hatásmechanizmus nem ismert. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a kimutatott kapcsolat nem jelent egyben oksági összefüggést is. Feltevésük szerint az összefüggés részben az agy biokémiai folyamataival, részben az életmóddal – például az étrenddel és a szociális izolációval – magyarázható. Dr. Jane Saczynski, a Massachusettsi Egyetem munkatársa, az első kutatás vezetője szerint a depresszió során az agyban gyulladásos fehérjék szaporodnak fel, és ezek is növelhetik a demencia kockázatát.

A dr. Saczynski által vezetett kutatás során 949 idősebb személyt követtek nyomon 17 éven át. A vizsgálat végére 164-en lettek demensek – a depressziós személyek 22 százaléka, és a nem depressziósak 16 százaléka.

Jelentős kockázati tényező

A másik vizsgálatba 1239 személyt vontak be, és a depressziós epizódok száma és a demencia között kerestek kapcsolatot. Az eredmények szerint minél többször fordult elő depressziós epizód egy személyben, annál nagyobb lett a demencia valószínűsége. Két vagy több depressziós epizód majdnem megkétszerezte a demencia esélyét azokhoz képest, akikben nem fordult elő depresszió.

Clive Ballard professzor, az Alzheimer Társaság tagja elmondta, hogy jól ismert, hogy a demencia korai szakaszában gyakori a depresszió. A mostani kutatások azt igazolták, hogy a fiatalabb korban előforduló depresszió jelentős kockázati tényezője lehet a demenciának.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: BBC)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink