hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mint ördög a tömjénfüsttől...

Választ kell kapniuk: hagyja-e a hatalom a szakmát autonóm alkotó módon létezni, vagy sem? Rozsos Erzsébet ápolásetikus írása a Népszavában.

Nyitrai Zsolt, a stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a közszolgálati hírcsatornán arról nyilatkozott, hogy a kormány szakmai és személyes konzultációt szervez a védőnőknek, amely az elképzelés szerint „nem is lesz nyilvános, hogy el tudják mondani őszintén és kendőzetlenül a véleményüket” a helyzetükkel kapcsolatban. A más egészségügyi szakdolgozók háta mögötti beszélgetések tartalma nem nyilvános. Miről kell titkolózni és ki elől? Amikor a problémák itt vannak az orrunk előtt.

Fenn szól a "magasztos” dicséret, lenn pedig látható a keserű tény, hogy kifelejtették őket a béremelésből. Azóta az ígéretek ellenére sem sikerült összeguberálni annyi pénzt, hogy a beígért összeg valóban maradéktalanul eljusson a védőnőkhöz. Ehelyett titkos tárgyalásra hívja őket a kormány „fülbe súgni”. Kezüket tördelve, toporogva előadni, hogy mi bántja őket. Mondjuk a MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) háta mögött.(...)

A kormánynak semmi elképzelése sincs a közösségi ápolásról, ahova a védőnői ellátás is tartozik. Sem a formájáról, sem a módszeréről. Mint az ördög a tömjénfüsttől, menekülnek a politikusok azoktól a döntésektől, amelyek közelebb viszik a szakmai segítséget az emberekhez. Ahogy ezt más országokban már kitalálták, és ma is működtetik. Ahol maguk a szakemberek döntenek a rendszerek kialakítása felől.

Itt nincs más választásuk a hivatás művelőiknek, össze kell fogni a társadalommal. Nem titkosan, "súgd be, babám a fülembe" módra. Ki kell cibálni az elbújni kívánó, titkos tárgyalásokat szorgalmazó politikusokat ország-világ elé. Választ kell kapniuk arra, hagyja-e a hatalom a szakmát autonóm alkotó módon létezni, vagy sem? A védőnőknek meg kell vívni a csatájukat, elő kell adni az érveiket nyilvánosan, szakmai megbeszéléseken, a médiában. A családok, a társadalom, a hivatásuk, az értékeik miatt. A tanáraik miatt, a szakma öregjei miatt, akik soha nem tárgyaltak titkosan a védőnői hivatásról, egyetlen rezsim alatt sem.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)

cimkék

hirdetés

Könyveink