hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Minőségi szakdolgozók

Az egészségügyi szakdolgozók szerepének kiterjesztéséről dr. Betlehem József miniszteri biztost és dr. Oláh András országos szakmai koordinátort kérdezte a Weborvos.

Milyen előnyei vannak ennek az újfajta megközelítésnek?

B.J.: Az OECD 2015-ben indított el egy kutatást, amely 39 országban vizsgálta a kiterjesztett szakdolgozói és ápolói hatáskörök bevezetésének eredményeit. A kutatás zárójelentése várhatóan jövőre fog elkészülni, azonban a nemzetközi konferenciákon elhangzott előadások és folyóirat közlemények szerint egyértelmű hozadék a betegelégedettség növekedése és a betegbiztonság emelkedése. Ám a kutatásból az is teljesen világos, hogy ez a modell nem jelent alacsonyabb költségszintet – sokkal inkább ugyanazon költségszint mellett az ellátás minőségi komponense javul.

O.A.: Nemzetközi eredmények igazolják, hogy a kiterjesztett hatáskörű MSc ápoló képzés bevezetésével növelhető az ápolóképzés iránti érdeklődés, csökkenthető a pályaelhagyás és a migráció. A betegellátásban pedig a krónikus betegek gondozásában a kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolók (MSc) ugyanolyan magas szintű ellátást tudnak biztosítani, mint az orvosok, alkalmazásuk akár 18-25 %-kal csökkenti a sürgősségi szakorvos felkeresését, akár 48,8 %-kal is rövidítheti a várólistákat. Egy másik példaként említhetem az Amerikai Aneszteziológiai Ápolók (American Association of Nurse Anesthetists) tanulmányát mely kimutatta, hogy az anesztézia minősége, a komplikációk száma, és a halálozási arány tekintetében nincs különbség az orvos és a kiterjesztett hatáskörű okleveles (MSc) ápoló között.

Mennyire tartják szimpatikusnak a kiterjesztett szakdolgozói hatásköröket a magyar egészségügy szereplői?

B.J.: A Magyar Kórházszövetség elnöksége megtárgyalta és támogatásáról biztosította a koncepciót. Ugyancsak támogatólag állt hozzá a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének elnöksége, azzal a megjegyzéssel, hogy bizonyos részletkérdésekben konszenzusra kell jutni, mind az orvos-, mind az ápolói szakmával. A koordináció működtetéséhez dr. Oláh András kollégám, a PTE Egészségtudományi Kar dékánhelyettese, arra kapott megbízást, hogy a négy egyetem közös képzési tartalmát egységesítse. Ám legalább ennyire fontos, hogy ügyfeleink: a betegek felé a változásokat megfelelő minőségben kommunikáljuk, és tisztában legyenek azzal, hogy nem csak a szakorvos, hanem az MSc diplomával rendelkező szakdolgozó is legalább olyan jól tudja a betegségüket kezelni.

O.A.: A fejlesztőmunka előzményei közé sorolható, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott TÁMOP projekt keretében elkészítette a „Hatásköri Listák egészségügyi szakdolgozói területen" című kiadványát, amelyben jómagam foglaltam össze a kiterjesztett hatáskörű MSc ápoló képzés nemzetközi gyakorlatát és hazai bevezetésének lehetőségét. A kiadvány elkészítéséhez a MESZK számos szakmai szervezet véleményét is kikérte. Ezen kívül az Egészségügyi Szakmai Kollégium Ápolás Tanács és Tagozat is részletesen foglalkozott a képzés bevezetésével, és mint megvalósítandó fejlesztést terjesztette elő az államtitkárság felé.

A teljes beszélgetés

(forrás: WebOrvos)
hirdetés

Könyveink