hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mindig is volt munkaerőhiány

Az átmeneti vagy tartós munkaerőhiányról az egészségügyben most különösen nehéz adatokat szerezni, az Index a MÉRTÉK-et hívta segítségül.

A kormányzat láthatóan minden módon igyekszik elkerülni azt, hogy a munkaerőhiány téma legyen a közéletben. Az Index információi szerint a propagandaminisztérium irányelvei szerint a választásokig hátralévő időben kerülni kell minden, az egészségüggyel kapcsolatos negatív hírt. A nővér- és orvoshiányról amúgy épp két hete jelent meg egy elemzés, amely Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár és a kórházakat fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ megrendelésére készült.

A Magyar Egészségügyi Rendszer Teljesítményértékelési Jelentése részletesen foglalkozik ezzel a kérdéssel 2015. december 31-ig lezárt adatokkal. Az elemzésből az derül ki, hogy ugyan 2011-hez képest 2015-re emelkedett az orvosok, fogorvosok, gyógyszerészek, a klinikai végzettségű- és az általános ápolók létszáma, országos eloszlásuk igencsak egyenetlen. Épp ez okozhat egyes helyeken problémákat. A jászberényi kórházigazgató is arról beszélt eredetileg, hogy az egyetemi központokban sok az egészségügyi dolgozó, a vidéki kórházakba azonban alig jut megfelelő szakorvos.

Budapesten és az orvosi egyetemeknek otthont adó megyékben kimagasló az orvosok száma. A legkevesebb orvos Nógrád megyében volt. Készült külön elemzés a fogorvosok országos eloszlásáról is. Ebből például az derül ki, hogy Budapest után Győr-Moson-Sopron megyében működik a legtöbb, ami egyértelműen az osztrák határ közelségével magyarázható.

Az egészségügyi szakdolgozók területi megoszlásában nincs olyan nagy egyenlőtlenség, mint az orvosoknál. Legnagyobb arányban Baranya megyében vannak, de Zala, Tolna, Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben is 100 fölött van az arányszám. Az egészségügyi szakdolgozók aránya Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben a legkevesebb. Utóbbi két megye esetében figyelemre méltó, hogy esetükben az orvosok aránya is alacsony az ország többi megyéjéhez viszonyítva.  

A fővárosban és az egyetemi központokban ugyan sok az orvos, de itt a legrosszabb az orvosok és a szakdolgozók aránya: itt egy orvosra 1,9-2,8 szakdolgozó jut, miközben az országos arány 3,2. Hiába él Budapesten a legtöbb ápoló, itt is jól látszik az elöregedés:  Budapesten az 50 év feletti szakdolgozók aránya Heves megye után a legmagasabb, és még inkább igaz ez a 60 év fölöttiekre. Ez jelenti, hogy jelenleg Budapesten közel 2000 szakdolgozó dolgozik nyugdíjhoz nagyon közeli vagy azt meghaladó korban.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink