hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

"Mindez nem megtakarítás célú"

Nem sikerült megnyugtatni a kedélyeket a daganatos betegek gyógyszerezésének újraszabályozó rendelettervezetet illetően – tűnik ki a Népszava írásából.

„Az Index szerdai információját az államtitkár ugyan cáfolni igyekezett tegnap, a Medicina konferenciát követően, ám egyértelmű cáfolatot többszöri újságírói kérdésre sem fogalmazott meg. ’Azt hiszem, hogy az a nyilatkozat, ami alapján kérdeznek engem, az egy félreértésen alapul’ - kezdte a mondandóját, amit az onkológiai ellátást fejlesztő programról, 10 milliárdos beruházásokról, valamint speciális centrumokról szóló ígéretekkel színesített, ám a konkrét kérdésekre kitérő választ adott. Szócska szerint ’igazából nem arról van szó, hogy valakitől valamit elveszünk, hanem arról, hogy ha valakinek szüksége van arra a terápiára, akkor megkaphassa, ugyanakkor, ha valakinek nincs szüksége, sőt az állapotát, közérzetét rontja, akkor annak ne adjunk ilyen terápiát’.

Arról az államtitkár nem árult el semmit, miként fogja egy orvos megítélni még a drága orvosságok alkalmazása előtt, hogy azok egy betegnél hatásosak-e, vagy sem. ’A szakmával közös erőfeszítés lesz ez, hogy mindenkinek a megfelelőt tudjuk adni’ - fogalmazott. Amikor az újságírók még egyszer megkérdezték, hogy de akkor mégis arról van-e szó, hogy azok nem kaphatják meg a legmodernebb, drágább gyógyszeres kezelést, akik már végstádiumban vannak, Szócska azt mondta: ’nem is értem, hogy professzor úr mit gondolt végig annak a tervezetnek, vagy annak a szabályozásnak a láttán. Én úgy gondolom, hogy erről majd vele is beszélgetni fogok, hogy pontosan értse.’ Az Indexnek ugyanis Bodoky György felháborítónak és betegellenesnek nevezte a tervet, amellyel a Szent László Kórház onkológiai osztályvezető főorvosa - aki tehát számíthat az államtitkári dorgálásra - szerint hónapokat, sőt akár egy éveket is elvehetnek egyes, például vastagbélrákos betegektől. Ezt az államtitkár konkrétan nem cáfolta, noha ’nem gondolja’, hogy így lesz. Szócska ugyanakkor tegnap azt is állította: ’mindez nem megtakarítás célú’” – idézi fel a nepszava.hu.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés