hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mindent elsöprő pusztítás

Teljes összeomlás fenyegeti a Földön a természet alkotta rendszereket. Az ember az ökoszisztéma mintegy kétharmadát zsákmányolta ki vagy szennyezte el. A növény- és állatvilágot olyan súlyos károk érték az elmúlt évtizedekben, hogy már csaknem 16 ezer faj jutott a végleges pusztulás peremére. Pedig a biológiai sokféleség a Föld élő immunrendszere, amely ha megsérül, felbillen az egyensúly, és annak felmérhetetlen következményei lehetnek. Sebezhetőbb, kiszolgáltatottabb lesz a bolygó a környezeti változásoknak és a betegségeknek.
A világ legnagyobb, 1961- ben alapított civil természetvédelmi szervezete, a WWF (World Wide Fund for Nature) évtizedek óta küzd a szemléletváltozásért. Ennek érdekében állítja össze évrőlévre az Élő Bolygó jelentést, amelynek egyik alappillére az ökológiai lábnyom módszer. Ez azt mutatja meg, milyen nagyságú természeti erőforrást használ el egy ember. A legutóbbi adat szerint az egy főre jutó 2,2 hektáros ökológiai lábnyom 2,5-szer nagyobb volt, mint az 1961-es, vagyis gyorsuló ütemben faljuk fel a Földet.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés