2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

„Mindennapi Bajnokaink"

A Peter Cerny Alapítvány átadta „Mindennapi Bajnokaink" címmel meghirdetett pályázatának díjait, amelynek keretében olyan hajdani koraszülöttek történeteit várta, amelyek példát mutathatnak nemcsak a koraszülött társaiknak, hanem a társadalom valamennyi tagjának.

Magyarországon, minden tizedik baba a 37. terhességi hét előtt, vagy 2500 gram alatt születik meg, így évente mintegy kilencezer koraszülött jön világra, akik megszületésüket követően hátránnyal kezdik az életüket. Ugyanakkor számos példa azt mutatja, hogy ez a kezdeti hátrány ledolgozható. A Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat 1989 és 2016 között mintegy 68 000 koraszülött és beteg újszülött mentésében vett részt. A mentésben korábban részesült csecsemők közül sokan már fiatal felnőttek és példamutató, kerek életet élnek.

A „Mindennapi Bajnokaink” program megszületéséről dr. Somogyvári Zsolt főorvos, a Peter Cerny Alapítvány szakmai vezetője nyitóbeszédében a következőket mondta: „A modern kommunikációs eszközök lehetővé teszik, hogy még inkább élő kapcsolatunk legyen azokkal, akik valamilyen módon érintettek a koraszülöttség témakörében. A legnagyobb közösségi média oldalon, de akár a rendezvényeinken is rengeteg fotó és személyes történet jut el hozzánk arról, hogy a valamikor koraszülött-mentésben részesült babák sikeres, egészséges felnőttekké váltak. Úgy gondoltuk, érdemes erre odafigyelnünk és felhívnunk az érintettek figyelmét, hogy a születéskor elszenvedett hátrány ledolgozható.”

A program keretében beérkezett pályázatokról az alapítvány weboldalán és közösségi oldalán szavazhattak az olvasók, amelyek közül mindegyik kategóriában a 3 legtöbb szavazatot kapott történetet emelték ki. A beküldött pályázatokra összesen 2002 szavazat érkezett, mivel azonban az összes történet önmagában is valóságos csoda, az eseményen minden résztvevőt díjaztak.

További részletek a pályázatról ide kattintva olvashatók

(forrás: Peter Cerny Alapítvány, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink