2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kitekintő

Minden ötödik amerikai gyerek kevés D-vitamint kap

Minden ötödik, 1 és 11 éves kor közötti amerikai gyerek kevés D-vitaminhoz jut, ezáltal különböző egészségügyi problémáknak van kitéve, beleértve a csontok gyengülését – állapította meg egy most elkészült országos elemzés.
Ebben a korosztályban a fekete gyerekek 90, a spanyolajkúaknak pedig 80 százaléka D-vitamin-hiányban szenvedhet; a megdöbbentő számok cselekvésre szólítanak fel – mondta Jonathan Mansbach, az elemzés vezető szerzője, a Harvard Egyetem bostoni gyerekkórházának kutatója.

A D-vitamin megfelelő mennyisége segít megelőzni számos betegséget, így a fertőzéseket, a diabéteszt és a rák néhány típusát. Arról még vitatkoznak a szakemberek, hogy pontosan mekkora dózis D-vitaminra van szüksége egy gyereknek vagy felnőttnek, az amerikai Orvosi Intézet, mely a kormány tanácsadója egészségügyi kérdésekben, várhatóan jövőre teszi közzé állásfoglalását a kérdésben.

A mostani elemzést a Pediatrics című szaklap online változatában, hétfőn tették közzé. A tanulmányban egy 2001 és 2006 között végzett, mintegy háromezer gyereket érintő egészségügyi felmérés adatait elemezte Masbach. A D-vitamin szintjét vérmintákból határozta meg.

A Pediatrics szerkesztőségi cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy a D-vitamin-hiány leghatározottabb bizonyítéka az angolkór nevű betegség megjelenése. Ennek megelőzésére és kezelésére napi 400 egység D-vitamint javasolnak a szerzők. Mansbach, akinek tanulmányát a Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) támogatta, vizsgálatai alapján egyetért ezzel az ajánlással. Ezt a vitaminmennyiséget négy csésze tejjel vagy sok hal fogyasztásával vehetik magukhoz a gyerekek, de fontos az is, hogy sokat tartózkodjanak a szabadban, mert a D-vitamin akkor termelődik, ha napfény éri a bőrt.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink