hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Minden nyolcadik rokkantat munkaképesnek ítéltek

A megváltozott munkaképességűek számára nyújtott támogatásra és ellátásra jogosult csaknem 200 ezer ember közül 3 ezren - vagyis alig másfél százaléknyian - nem jelentkeztek egészségügyi felülvizsgálatra - közölte Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH) főigazgatója hétfőn az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága rehabilitációs albizottságának ülésén – írja az MTI.

Elmondta, az eddig elvégzett felülvizsgálatok eredményeként a korábbi ellátottak 12 százaléka nem lesz jogosult a jövőben az ellátásra. Pósfai Gábor cáfolta, hogy a felülvizsgálatokkal kapcsolatban politikai elvárások lettek volna. Az új komplex rehabilitációs rendszer segítségével több, megváltozott munkaképességű embert tudnak visszavezetni a munka világába - tette hozzá.    

Pósfai Gábor egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a rehabilitációs szakigazgatási szervek - az egészségügyi felülvizsgálatról hozott - elsőfokú döntése ellen fellebbezhetnek az érintettek. A kérelmet az NRSZH fogja elbírálni. A másodfokú, immár jogerős döntés ellen bírósághoz fordulhat a kérelmező.

Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak átalakításáról szóló törvényt, amely rögzíti, hogy 2012. január 1-jétől rokkantsági nyugdíj, baleseti rokkantsági nyugdíj, rehabilitációs járadék, rendszeres szociális járadék és átmeneti járadék nem állapítható meg. A megváltozott munkaképességű emberek két típusú ellátást kaphatnak ezután: rehabilitációs vagy rokkantsági ellátást. Az előbbiben azok részesülhetnek - legfeljebb három évig -, akiknek a foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható, illetve akik tartós foglalkozási rehabilitációt igényelnek. Az utóbbit pedig azok kaphatják, akiknek a rehabilitációja nem javasolt.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink