hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Minden nap akad adatvédelmi incidens

Mintegy 380 adatvédelmi incidensről érkezett bejelentés a GDPR (általános adatvédelmi rendelet) egy évvel ezelőtti hatályba lépése óta, írja a Népszava.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a Népszavának elmondta: túlnyomó többségben emberi mulasztás okozta a bajt. Az incidensek kétharmadában téves címre postáztak elektronikus leveleket vagy jogellenesen tettek közzé tartalmakat, 5 százalékában pedig kódolatlan személyes információkat tartalmazó adathordozókat veszítettek el.

Az új szabályok szerint az ügyeket a hatósághoz is be kell jelenteni, erre elektronikus bejelentőrendszert fejlesztettek. A jelzések 80 százaléka online érkezett.  A türelmi idő egyébként már lejárt, a bírságok mértéke pedig emelkedett. Az incidenst a tudomásszerzést követően legfeljebb 72 órán belül jelenteni kell, és az együttműködés készsége is meghatározza, milyen eredménnyel zárul a vizsgálat, mondta Péterfalvi Attila. 

A jogsértések gyakran határokon is átívelnek: ezer körüli ügy köti össze a nemzeti hatóságokat. Ezek között vannak a közösségi médiával kapcsolatos bejelentések, de azok is, amikor a Google-tól kérik a keresési találatok törlését. Más a feltétele a közszereplőtől érkező kérésnek és más a civilektől, a NAV adóslistájáról szóló törlési kérelem teljesítésének.

(forrás: Népszava Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!