hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Vezérfonál

Minden külön értesítés helyett

2012. január 22-én, életének 73. évében, hosszantartó, súlyos betegségben elhunyt a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének szaktanácsadója dr. Hajdu Ferenc nyugalmazott egyetemi docens.

Szakmai precizitását, oktatói igényességét kollégái követendő példának tartják, alább az ő szavaikat idézzük.

„A 'Vezérfonál' sokaknak csenghet ismerősen, de főleg azok számára forrt egybe a neuroanatómiai tananyaggal, akik az elmúlt mintegy húsz évben végezték el az orvosegyetemet. Az idegrendszer tárgyalása általában az anatómia oktatásának harmadik nagy fejezete, Hajdu tanár úr ehhez a bonyolult és a hallgatókban oly sokszor rémületet, vagy tanácstalanságot keltő anyagrészhez kívánt segítséget nyújtani. Olyan jegyzetet akart a hallgatók kezébe adni, amely gyakorlati követelményeken alapszik és segíti az anatómiavizsgákra való felkészülést. Jegyzete 1990-1991 óta a magyar és német nyelvű orvosi és fogorvosi képzés tankönyve, sajnos eddig az angol nyelvű kurrikulumban nélkülöznünk kellett.

Hajdu Ferenc évtizedeken át volt a magyar, később a német hallgatók oktatását koordináló tanulmányi felelős. Rendkívüli tartású, komoly és nagyon szemérmes ember volt, aki a környezetét soha nem terhelte bajaival. Ám meghallgatta azt, aki hozzá fordult és mindig erején felül segített. Méltósággal viselte egészsége megromlását is, az utolsó pillanatig dolgozott, az intézetből ment „át” a klinikára és még betegágyán is a következő szemeszter tanmenetét állította össze. Távozásával egy korszak ért véget, sok megoldatlan problémát hagyva maga után.

Sok hallgatója a legnagyobb elismerés hangján emlékezik meg róla. Hajdu tanár úr tudta, hogy ehhez a nehéz és gyönyörű pályához jól megalapozott tudás szükséges. Hallgatói mondták róla: „…Gyakorlatvezetőnek ideális. Amit megkövetel: fegyelem, figyelem, folyamatos készülés, tanulás. Amit ő nyújt: németes precizitás, letisztult, érthető magyarázat hasznos rajzokkal, türelem, és nem utolsó sorban diszkrét, de lelkesítő rajongás az orvosi szakma iránt. A legjobb gyakvezető, nem az Intézetben, hanem az Egyetemen!...”

Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Dr. Hajdu Ferencet saját halottjának tekinti.
Temetése 2012. febr. 10-én (pénteken) 9.45-kor a Pestszenterzsébeti Temetőben lesz.”

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés