hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Asztma világnap:

Minden harmadik napon megfullad egy beteg

Magyarországon negyedmillió nyilvántartott asztmás ember él, többségük betegsége biztosan allergiás eredetű. A levegő pollentartalmát a szárazság, a meleg, a napsütés és a szeles idő tovább fokozza.

Magyarországon még mindig megfullad évente több mint 100 beteg asztmás roham következtében. Pedig az asztmások többsége nem kellene, hogy védtelen legyen – emeli ki az Asztma világnapja apropóján a Semmelweis Egyetem honlapján dr. Losonczy György, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinika igazgatója. Az elmúlt 10-15 évben széles körben elérhetővé váltak a különféle inhalációs gyulladásgátló és hörgőtágító antiasztmatikumok. Az OEP 90 százalékos támogatást biztosít, ha használatukat tüdőgyógyász szakorvos javasolja.  

Az asztmás betegeknek egy kis hányadában nagyobb dózisú inhalációs szerekkel sem lehet uralni a tüneteket, számukra különösen megfontolandó a pollenszezonra való tudatos „felkészülés”, az orvossal tartott szoros kapcsolat és a fenyegető tünetek felismerése. Az allergiás asztma bronchiale ma már nem halálos, mégis csaknem minden harmadik napon megfullad egy beteg. Ahhoz, hogy ez a szám nullára csökkenjen, tanulási-tanítási folyamatra van szükség – fűzte hozzá dr. Losonczy György.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés