hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Szabó Bálint: Már nem a beteg utazik, hanem az adat

Kihívás az ágazat számára, hogy a digitalizáció a patikáktól klinikai kutatásokig óriási mennyiségű adatmennyiséget generál, írja a Napi.hu.

Ha az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) rendszere leállna, akkor visszakerülnénk a középkorba, ezzel kezdte előadását Szabó Bálint, az Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztő Központ (ESZFK) vezetője. Ötéves az egészségügy „felhőjeként” is nevezett Tér, az indulás óta közel kétmilliárd betegellátáshoz kapcsolódó adat került be a központi adatbázisba. A rendszer folyamatos fejlesztés alatt áll, ami egységes koncepció mentén zajlik. Példaként említette, hogy hamarosan a személyeken viselt okoseszközök adatai is felkerülhetnek a felhőbe.

Előadásában kitért arra is, hogy a Covid-19 járvány előnye az volt, hogy minden vény már elektronikus, a napi e-recept-beküldések száma meghaladja a 800 ezret. A járvány alatt pedig 20 olyan fejlesztése volt a központnak, ami a digitalizációt támogatta. Ilyen többek között a telemedicinális háziorvosi ellátást támogató rendszer, előkészítették az oltási infrastruktúrát, mindenki számára elérhető volt a covid-igazolvány, ami biztosította a szabad utazást. Létrejöttek az ápolást támogató alrendszerek, melyek segítségével könnyebben azonosíthatók a betegek, nőtt a betegbiztonság, csökkent az adminisztráció – sorolta az igazgató.

A strukturális adatgyűjtéssel kapcsolatban elmondta, már az adat utazik nem a páciens.

Megvalósult a kismamák szja-kedvezményének jóváírása a NAV-felé, a vezetői engedélyhez szükséges egészségügyi alkalmassági igazolás eljuttatása, valamint a tartós betegek igazolásának beküldése a Magyar Államkincstár (MÁK) felé.

Új funkciókkal és új technológiákkal bővül az EESZT, ilyen a háziorvosokat támogató miniHIS szoftverbe épített telemedicina modul, valamint olyan innovatív szolgáltatásokkal támogatják a járó- és fekvőbeteg ellátást, mint például az e-beutaló, vagy a várólisták központi kezelése, és a központi betegirányítási rendszerek létrehozása.

A Dél-pesti Centrumkórház, Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet két terméket fejlesztett az elmúlt években az egyik egy Covid-19 specifikus kutatás, a másik pedig a Transzlációs Medicina Központ – mondta Vályi-Nagy István az intézmény főigazgatója a konferencián.

Úgy véli, hogy Magyarország versenyelőnyben van a többi európai országhoz képest, mert 10 millió lakosa van, ami egy áttekinthető lakosság számot jelent, és pozitívumnak nevezte az egy biztosítós betegbiztosítási rendszert is. Az egészségügyben elkezdődött a térségi átrendeződés, a centrumkórházak, a megyei és városi kórházak, valamint alapellátás egységes rendszerben gyógyítja a betegeket – olvasható a Napi.hu tudósításában.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink