hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Minden ember zsidó és cigány is egy kicsit

Egy jobbikos politikus génvizsgálattal akarta bizonygatni, hogy nincsenek zsidó és cigány felmenői. Lehetséges ez? Mit tud egy modern génvizsgálat, mi zárható ki és bizonyítható a segítségével, és milyen távol van egymástól két ember génállománya? Az [origo] összeállítása.

"A genetikai vizsgálat során [letakart személynév] esetében nem találtunk roma és zsidó népcsoportra jellemző genetikai génváltozatot. A családfakutatás során a genetikai vizsgálat nem igazolta a roma és zsidó rokoni felmenőket, azok kizárhatóak." Ez olvasható az eredetileg a Kurucinfón megjelent, majd a sajtóban a napokban elterjedt genetikai leleten, amelyet a róla készült fotó alapján a Nagy Gén Diagnosztikai és Kutatási Kft. adott ki a Jobbik egyik képviselőjének.

A cég május 14-én honlapjának nyitó oldalán nyilatkozatot tett közzé, mely szerint "a NAGY GÉN Kft. elhatárolja magát a megkülönböztetés minden formájától, és nagyon sajnálja, hogy a tudományosan megalapozott génvizsgálatot egyes személyek tévesen, és rossz szándékkal használnak fel" – írja az [origo].

"Nincsenek zsidó és cigány gének, ezek is heterogén csoportok, ahol bizonyos allélek, azaz génváltozatok előfordulása nagy számú ugyan, de ez csak statisztikai, nem pedig igen-nem jelentőséggel bír" – mondta Falus András, a Semmelweis Egyetem Genetikai-, Sejt és Immunbiológiai Intézetének igazgatója. Vagyis egy adott népcsoportban – legyen az zsidó, cigány vagy más – nem minden ember hordozza az ott általában gyakoribb génváltozatokat. Ezért ezeknek a hiánya nem bizonyító erejű. Dr. Nagy Zsolt, a cég ügyvezető igazgatója a lap kérdésére küldött válaszlevelében mégis tudományosan megalapozottnak tartja az eredményt, és a megfogalmazásban látja a problémát.

Kovács József orvos-bioetikus szerint nem a genetikai vizsgálat ténye az, amely problematikus, hanem az, ha egy genetikai vizsgálat tudománytalan (vagy tudománytalan módon értelmezik), s persze az is, ha rejtetten vagy kifejezetten rasszista szándékkal végzik. A bioetikus elmondta: noha az egyes emberek genetikailag különböznek egymástól, s ez a különbség statisztikailag emberi csoportokra is jellemző lehet, a különbségek elenyészőek a hasonlóságokhoz képest, végtére is minden ember ugyanabba a fajba tartozik.

"Hogyan lehet kijelenteni valakiről, hogy egy etnikai csoport génjeivel nem rendelkezik, amikor az emberiség génállománya körülbelül 99,9%-ban közös, s az emberek közötti minden különbségért a génállományuk 1 ezrelékének az eltérése a felelős? Egy korrekt genetikai lelet a sajtóban megjelent állítólagos roma vagy zsidó génekre konkretizálva bármely embernél csak az lehet, hogy 'Önnek 99,9%-ban azonos génjei vannak a romákkal, a zsidókkal vagy bármely más emberi csoporttal, merthogy Ön is ember, s minden ember génállománya 99,9%-ban közös bármely más emberével. Vagyis mindannyian 99,9%-ban romák, zsidók,  olaszok stb. is vagyunk. Ez ugyanazt jelenti, hogy mindannyian elsősorban és legfőképpen emberek vagyunk, s csak utána vagyunk romák, zsidók, olaszok" – mondta Kovács József.

A teljes cikk

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink