hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Táplálkozás

Milyennek látja magát a kövér gyerek?

A karcsúság a sikeres élet és boldogság alapvető kelléke – látjuk, halljuk naponta, és ez bizony akarva-akaratlanul hatással van önmagunk megítélésére. De vajon igaz ez a gyerekekre is?

Nagyot fordult a világ azóta, hogy a rubensi telt idomok számítottak női szépségideálnak, hiszen a mai általános szemlélet szerint csakis a karcsú ember lehet sikeres és boldog – legalábbis a médiahírek és reklámok szerint. Ez pedig óhatatlanul oda vezet, hogy sokunk a tévé képernyőjén vagy a magazinok színes lapjain megjelenő hírességek vonalaihoz méri magát. Ez már a gyereknél is tapasztalható – igaz, csak viszonylag kis hányadukban.

Egy most közzétett kanadai tanulmány szerint már 10-–1 éves korban számíthatnak a kilók önmagunk megítélésében. Több mint 4000 gyerek megkérdezése alapján kiderült, hogy míg a normális testsúlyúak csupán 5,7 százaléka vallotta, hogy nem úgy néz ki, ahogyan szeretne, addig a túlsúlyosak közül 10,4 százalék, az elhízottak csoportjában pedig 13,1 százaléka adott nemleges választ az „Elégedett vagy-e külső megjelenéseddel?” kérdésre.

A szerzők arról is beszámolnak a
BMC Public Health című lapban, hogy a fiúk esetében kicsit más a helyzet. Őket kevésbé befolyásolja testsúlyuk önmaguk megítélésében: a normális testsúlyúak körében regisztrált 7,6 százalékkal szemben a túlsúlyos fiúk 8,4 százaléka, a kifejezetten kövérek 8,1 százaléka elégedetlen külső megjelenésével. Úgy tűnik azonban, hogy az erősebb nem körében már gyerekkorban sem népszerű az átlagosan kisebb testsúly sem, melyet jól jelez a testtömegindex és a megelégedettség közötti összefüggést leíró görbe U alakja, azaz a fiúkat a jó megjelenéshez szükségesnek tartott kilók hiánya éppen úgy zavarja, mint a zsírpárnák. Ennek hátterében valószínűleg az az általános vélekedés áll, mely a férfiasság elengedhetetlen kellékének tartja a robosztus megjelenést és a nagy izomtömeget, míg a karcsúságot és a zörgő csontokat a nyápic, beteges testalkat és a testi gyengeség jelének tekinti.

Az összefüggéseket esetlegesen befolyásoló egyéb tényezők szemügyre vételekor kiderült az is, hogy leginkább a vidéki kis településeken, illetve a rosszabb anyagi helyzetben élő családok gyermekeit befolyásolja önmaguk megítélésében, hogy testsúlyuk miként viszonyul korcsoportjuk nagy átlagához.

A kutatás legmeglepőbb eredménye az, hogy még a kifejezetten elhízott lányoknak is mintegy 87 századéka nem elégedetlen a küllemével, és a fiúknál ez az arány még nagyobb, körülbelül 92 százalék. Elképzelhető, hogy náluk a szülői elfogadó attitűd felülírja a média hatását.

Forrás: Dr. Simonfalvi Ildikó

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés