hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Milyen víz folyik a csapból Magyarországon?

Megjelent a legfrissebb jelentés a magyarországi ivóvíz minőségéről, amely szerint a legtöbb vízminőségi jellemző a vizsgálatok során 99-100 százalékban megfelelő eredményt adott. A szolgáltatott ivóvízminőség tekintetében azonban a korábbi évekhez hasonlóan jelentős területi eltérések vannak, írja a Pénzcentrum.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) közzétette a legfrissebb, 2020-as évre vonatkozó jelentését Magyarország ivóvízminőségéről. Ebből az derült ki, hogy az ország valamennyi településén biztosított a közműves ivóvíz-ellátás, ugyanakkor továbbra is vannak ellátatlan területek, elsősorban külterületi, tanyasi lakókörzetekben, vagy üdülőövezetekben, zártkertes területeken.

A szolgáltatott ivóvízminőség tekintetében a korábbi évekhez hasonlóan jelentős területi eltérések vannak. Az országos helyzetkép igen kedvező az NNK jelentése szerint: az Ivóvízminőségi adatbázisba 2020-ban jelentett mintegy 56 000 vízminta eredménye alapján a legtöbb vízminőségi jellemző a vizsgálatok 99-100%-ában megfelelő eredményt adott, ahogy az alábbi ánrán látható:

A legfontosabb ivóvízminőségi jellemzők megfelelősége. Országos összefoglaló, 2020. Forrás: NNKA legfontosabb ivóvízminőségi jellemzők megfelelősége. Országos összefoglaló, 2020. Forrás: NNK

Az NNK szerint az ábrán nem szereplő, kötelezően vizsgálandó anyagok esetén országszerte 100 százalékban megfelelő volt az eredmény. A korábbi évektől eltérően 2020-ban három megyében - Bács-Kiskunban, Baranyában és Borsod-Abaúj-Zemplénben - is esetileg kimutatható volt szolgáltatott vízben határérték feletti peszticid tartalom, amely a növényvédőszerek gyűjtőneve.

Kémiai szempontból évtizedeken át a geológiai eredetű szennyezők (arzén, bór, helyenként a fluorid, valamint az ammónium) jelentették a legnagyobb problémát. A legjelentősebb ezek közül (mind egészségkockázatát, mind az érintett települések számát tekintve) az arzén volt - írja a vízminőséget vizsgáló tanulmány. A 2010-es évek elején az ivóvíz arzénkoncentrációja még közel 400 településen volt határérték felett. Átmeneti engedély alapján 2012. december végéig 343 település térhetett el a határértéktől arzén, 38 bór, és 3 fluorid vonatkozásában (a többszörösen érintett települések miatt ez összesen 365 települést jelentett), ezeken a településeken átmeneti határérték volt érvényben. 2013-tól már mindenhol egységes a határérték.

Az alábbi ábrán látható, hogy amíg a bór- és fluoridtartalom közel 100%-os megfelelősségű volt 2020-ban, addig arzén terén még vannak hiányosságok. Bár a fejlődés szembeötlő, még mindig vannak települések, ahol nem marad határérték alatt az arzén.

A teljes információ

(forrás: Pénzcentrum)

cimkék

hirdetés

Könyveink