hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Milliárdokat érő orvosság végzi a kukában

A kiváltott orvosságok tizede felbontatlanul kerül a kukába. Elégedetlenek az orvosok a betegekkel, mert a páciensek nem működnek közre elég fegyelmezetten saját gyógyulásukban - írta a Népszabadság a Medical Tribune által szervezett Compliance konferenciára hivatkozva.

A lap szerdai számában idéz egy nemzetközi vizsgálatot, amely szerint a betegek fele ki sem váltja, vagy ha mégis, akkor nem, vagy nem az előírásoknak megfelelően szedi a gyógyszereit. A terápiás együttműködés hiánya óriási költségeket ró az adófizetőkre, és veszélyezteti a beteg életét.

A kutatás szerint a leggyakrabban a krónikus betegek azok, akik idő előtt abbahagyják a gyógyszerek szedését, nem váltják ki, vagy ha mégis, akkor nem megfelelő időben, és csak kisebb adagot vesznek be, mint amennyit az orvos előírt. Becslések szerint a helytelen gyógyszerhasználat miatt csak az Egyesült Államokban évente hétszázezer szívbeteg, és több mint félmillió daganatos beteg hal meg idő előtt.

A magyarországi helyzetet jellemzésére Molnár Márk Péter, a Corvinus egyetem munkatársának a vérzsírcsökkentő szerek helytelen használatáról végzett kutatását idézi a Népszabadság. Ebből kiderült: tíz betegből csupán kettő váltja ki egy év elteltével is a gyógyszerét. Pedig ha valaki egy éven belül abbahagyja a terápiát, olyan, mintha soha el sem kezdte volna. Márpedig, ha nincs egészségnyereség, az azt jelenti, hogy kárba veszett a megszakított terápiára fordított támogatás. Ily módon az elmúlt három évben csak e szer esetében több mint 31 milliárd forint közpénzt dobott ki az egészségbiztosító az ablakon.

Ez azt jelenti, hogy egyetlen készítményre évente a kassza három százalékát költik el értelmetlenül. Az összes támogatott orvosságra már nincs adat, csak következtetni lehet a pazarlás nagyságára. S ez nem lehet csekély, mert ismert: minden ötödik recepttel el sem mennek a patikáig a magyar betegek, a kiváltott orvosságok tizede úgy kerül a kukába, hogy fel sem bontják a csomagolását. A teljes cikket a Népszabadság oldalán olvashatja el!

 

A Medical Tribune a téma folytatására egy újabb konferenciát szervez.

(forrás: NOL)

cimkék

hirdetés

Könyveink