hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Milliárdok silány eszközökre

A kórházak költéseiből négy-ötmilliárd a gyakran silány minőséget kínáló távol-keleti importőrökhöz kerül, derül ki a Világgazdaság írásából.

Milliárdos üzlet Magyarországon, hogy a kórházak olcsó távol-keleti hasi törlőt rendelnek a hazai gyártók termékei helyett. A gyengébb minőségű, ömlesztett csomagolású, egyes esetekben a betegbiztonságot is veszélyeztető hasi törlő ára ötöde a hazainakmondta a Világgazdaságnak Nagy Antal, a Dispomedicor Zrt. elnök-vezérigazgatója –, egy minőségi európai alapanyagból készült hasi törlő darabja 150 forint, a távol-keletié csak 25-30 forint. Az Ázsiából érkező hasi törlők egy része mikrobiológiailag szennyezett lehet, előfordulhat, hogy nem sterilizálható, probléma lehet a nedvszívó képességével is, ezért kockázatos ilyen törlőket használni a műtőkben – tette hozzá.

A kórházak műtéti készletpiaca becslések szerint 10-12 milliárd forintot tesz ki évente, ebből négy-ötmilliárd forint a távol-keleti importőrökhöz kerül. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára elmondta: nyitva van a kapu, mivel a közbeszerzésekben elsődleges szempont az alacsony ár, ráadásul a kórházi személyzet leterheltsége és a laborháttér hiánya miatt a szükséges ellenőrzéseket is alig végzik el. A szakmára vár a mechanizmus kidolgozása, hogy a magyar piacra kerülő termékek kontrollálhatók és összehasonlíthatók legyenek. Az egészségügyi ellátórendszer eszközellátottsága jó, de évente 40-50 milliárd forint így is hiányzik a kórházak dologi kiadásaiból. Minőségi betegellátást pedig csak minőségi termékekkel lehet elérni. A minőségi termék óhatatlanul drágább lesz, azt pedig, hogy mit tekintenek minőségnek, kontrollálni kell.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés

Könyveink