hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Mikrosebészeti oktatóközpontot alakítottak ki Szegeden

A mikrosebészeti beavatkozások ellenőrzött, biztonságos, szimulációs körülmények között történő oktatását, gyakorlását szolgáló központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Lázár György, az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja a mintegy 200 millió forintos uniós támogatással megvalósult beruházás átadásán elmondta, a fejlesztés a szegedi orvosképzés hátterét megújító, 6,9 milliárd forintos költségvetésű program része. A professzor hangsúlyozta, ahhoz, hogy a hallgatók megfelelő elméleti és gyakorlati tudással hagyják el az egyetemet, szükség van a mikrosebészeti oktatóközponthoz hasonló létesítményekre.

Boros Mihály, az SZTE Sebészeti Műtéttani Intézetének igazgatója elmondta: Szegeden 1999-ben indult el a legkülönbözőbb beavatkozások során használt mikrosebészet oktatása. Előbb választható, majd kötelező kurzus lett a graduális, később a posztgraduális képzésben. A központot vezető Szabó Andrea egyetemi docens közölte, az általánosorvos- és fogorvoshallgatók olyan háromdimenziós képet adó asztali mikroszkópnál sajátíthatják el a mikrosebészet alapjait, amelyek képét monitorra vetítik ki, így az oktatók nyomon követhetik a diákok tevékenységét.

A húszórás kurzusok során a hallgatók megtanulják lassítani mozdulataikat, elsajátítják a speciális mozgáskoordinációt, a képzés végén pedig képesek lesznek egy egymilliméteres átmérőjű ér összevarrására. Megfelelő tapasztalatot és rutint szereznek későbbi munkájukhoz.

Az oktatóközpontban tíz, egyszerre két vagy három ember által használható oktatómikroszkóp is működik, amelyeknél a sebészrezidensek az asszisztált műtétekhez szükséges ismereteket sajátíthatják el, mondta Szabó Andrea.

(Fotó: SZTE / Bobkó Anna)
(Fotó: SZTE / Bobkó Anna)

(forrás: MTI, Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés