hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Március 22.: A Víz Világnapja

Mikroplasztikok és „örök életű” anyagok vizeinkben

Az idei Víz világnapján két olyan fontos területre szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek komoly környezetvédelmi kihívást jelentenek.

A WESSLING Hungary Kft. jogutódjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium egyik legfontosabb feladata a környezetvédelem ügyének támogatása (az élelmiszerek és a gyógyszerek vizsgálata mellett). Több, mint 30 éves, milliós nagyságrendű vizsgálati eredményből összeálló tapasztalatunkkal már eddig is komoly erőfeszítéseket tettünk a víz védelméért: elég csak felszíni, felszín alatti, talaj- vagy akkreditált szennyvízméréseinkre, rekultivációs projektekben való részvételünkre vagy az olyan módszerfejlesztéseinkre gondolni, mint például a peszticidek vagy a gyógyszermaradványok vizekből történő meghatározása. Az idei Víz világnapján két olyan fontos területre szeretnénk felhívni a figyelmet, amelyek ugyan más módon, mégis ugyanazt a típusú, jelentőségében sajnos rendkívül komoly környezetvédelmi kihívást jelentik az emberiség számára, írja a laboratorium.hu.

Mikroműanyagok tengerben, folyókban és a szennyvizekben is

Az egyik legfrissebb és legizgalmasabb kutatás, a Deep Sea elnevezésű Földközi tengeri projekt során kiderült: a mélyebb rétegekben (6-10 m mélységben) nagyobb arányban vannak jelen az 1 mm-nél kisebb mikroműanyagok, mint a felszínen. A Málta környékén végzett kutatások meglepő eredményét nemrég publikálták a projekt vezetői. A nemzetközi csapatban részt vevő dr. Bordós Gábor, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. vizsgálólaboratórium projektmenedzsere elmondta, hogy a mikroműanyagok mélyebb rétegekben történő masszív jelenléte hátterében a részecskék sűrűségének megváltozása, azaz szennyeződése is állhat.

Az Eurofins Analytical Services különböző kutatásai során már itthon is rengeteg tapasztalatot gyűjtött az apró műanyagokról, a Külügyminisztérium megrendelésére készült egyik kutatási projektje során például kiderült, hogy a nyers szennyvizekben 800-4400 részecske/m3, a tisztított szennyvízmintákban 12-85 részecske/m3, míg a felszíni vízmintákban 9-28 részecske/m3 értékben jelentek meg a mikroműanyagok. Az eredmények arra utalnak, hogy szennyvíztisztító telepek a részecskék nagy részét eltávolítják, de ennek ellenére a szennyvíz a felszíni vizekben lévő mikroműanyagok egyik forrása lehet.

Korábbi, Parányi Plasztiktalány elnevezésű társadalmi felelősségvállalás jegyében lezajlott méréssorozatunk legfőbb eredménye az volt, hogy A Dunában találtuk a legtöbb mikroműanyagot az eddig vizsgált hazai folyók közül: köbméterenként 50 részecskét.

Számos más kutatásban is részt veszünk, ilyen például a levegő és a víz mikroműanyag-vizsgálata (RISK MP projekt) ezek során egyre pontosabb módszereket dolgozunk ki, valamint fontos adatokat gyűjtünk – az eredményeinket nemzetközi szinten is elismert szaklapokban, valamint előadásokon is publikáljuk.

Örök életű vegyületek a vizekben és a környezetben

A per- és polifluorozott alkil vegyületek kérdése a környezetvédelem ugyancsak aktuális kihívását jelenti. A ruháktól a kézkrémeken és a csomagolásokon át egészen a tűzoltó berendezésekig rendkívül széles körben használt „szuperanyag” ugyanis potenciálisan rákkeltő hatású lehet.

„Az úgynevezett PFAS-vegyületek jelen vannak a környezetben, így a vizeinkben is (az uniós szabályozás szerint 2026-tól lesz kötelező ezek a vizsgálata), emellett egyre nagyobb kihívást jelentenek az élelmiszer-biztonság szempontjából egyaránt” – mondta el Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

„Sokszor szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy a vegyészet valami nagyszerű dolgot talál fel (ezek a vegyületek például egyszerre víz- és olajállók), de sajnos sokszor csak évtizedekkel később derül ki róla, hogy bizony káros hatásokkal is rendelkezhet a környezetre vagy az emberi egészségre nézve. Jó példa erre a rovarirtó DDT vagy a gyomirtó glifozát: az előbbi vegyületet három évtizeddel a megjelenése után már be is tiltották, a glifozátról pedig napjainkban is komoly szakmai viták zajlanak, ám mindkettő itt él velünk.

Éppen ezért vált mára elsődlegesen fontossá a perfluorozott vegyületeknek a mérése, vizsgálata. Minderre az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. a folyadékkromatográfia és a tömegspektrometria összekapcsolásával jól alkalmazható analitikai eljárásokat dolgozott ki, és ennek köszönhetően ma már rutinszerűen végzi el ezeket a vizsgálatokat vizekből és élelmiszerekből, valamint csomagolószerekből egyaránt.

Sasin Tipchai képe a Pixabay-en
Sasin Tipchai képe a Pixabay-en

(forrás: Laboratorium.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink