hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Mikor és kinek javasolt az emlő MR-vizsgálat?

A megfelelő eszközzel végzett, rendszeres szűrővizsgálat a leghatékonyabb eszköz az emlődaganat korai felismerésére.

A szűrővizsgálat akkor lehet hatékony, ha az nem okoz egészségkárosodást, ha a vizsgálat eredményességét nagy klinikai vizsgálatok igazolták, és ha az ismételhető. Az MR mammográfia közel 95%-os szenzitivitás mellett fontos előnye, hogy az MR vizsgálat során nincs sugárterhelés, és nincs kellemetlen, fájdalmas emlő összenyomás.

Vértes András belgyógyász, a Radivert MR Diagnosztikai Klinika szakmai vezetője elmondta, hogy számos esetben találkoznak az osztályon későn felfedezett emlődaganatokkal, gyakori, hogy a beteg észleli a mellében a csomót, amely gyakran fájdalma, bőrelváltozással is jár.

Az MR mammográfia speciális szakképesítést, emlővizsgálói licensszel rendelkező radiológust kíván, a megfelelő MR készülék mellett pedig emlő mágnes tekercs szükséges hozzá. MR mammográfia esetén a koraibb stádiumú és kisebb méretű emlő daganatok is kimutathatóak, mint a mammográfia és az emlő ultrahang esetén. Magasabb a vizsgálat szenzitivitása, specificitása tovább javítható, ha az MR-t kiegészítő vizsgálatként végzik el. Az emlő MR vizsgálat hatékonysága jelentősen jobb, mint az emlő ultrahangé, vagy az un. ASUS Ultrahangé, vagy a hagyományos mammográfiáé.

Fotó: RadiVert
Fotó: RadiVert

Kinek javasolt az MR mammográfia?

Az utolsó, 2020-ban kiadott Szakmai útmutató a IV. Emlőrák konszenzus konferencia alapján emlő MR javasolt többek között „magas rizikójú betegcsoportban szűrésre, illetve denz emlőknél a diagnosztikus érzékenység növelésére.

Az emlő daganat kialakulásának szempontjából magas rizikójú csoportba tartozók:

  • • akik ismert BRCA1, vagy BRCA2, vagy egyéb mutációval rendelkeznek;
  • • akiknek közvetlen felmenőik esetében emlőrákot, vagy petefészek rákot igazoltak, főleg fiatal életkorban;
  • • akiknél egyik mellükben már daganatot diagnosztizáltak.

Hazai szűrési ajánlás a magas rizikójú betegcsoportra: 30 éves kor felett évente javasolt a mammográfia, lehetőség szerint kiegészítve évente MR-rel – amely ismert BRCA1/2-hordozónál legalább 30 éves kortól, TP53-mutációnál 20 éves kortól javasolt. MR vizsgálattal már az 1 cm-nél kisebb elváltozások is kimutathatóak.

Emlő MR javasolt, ha

  • a családban már előfordult emlődaganat, akkor akár 35 év alatt is;
  • denz emlő esetében, amikor a mammográfia érzékenysége alacsonyabb;
  • a betegnél már előfordult emlő daganat;
  • emlő implantátum esetében.
hirdetés

Könyveink