2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Migráció: már utánpótlás sincs

Az unióhoz való csatlakozásunk óta több mint 13 ezer orvos menekült el itthonról, a társadalmi megbecsültség hiánya miatt is, írja a Zoom.hu.

Idén sem állt meg az orvosok és a szakápolók elvándorlása. Az elmúlt fél évben 324 orvos, 78 fogorvos, 327 egészségügyi szakdolgozó és 19 gyógyszerész kért hatósági bizonyítványt külföldi munkavégzéshez. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) adataiból az derült ki, hogy korábban, vagyis 2016 első felében a külföldre távozó orvosok száma 400 felett volt, a fogorvosoké pedig valamivel száz feletti.

A központ adatait átnézve kiderül, az elmúlt négy év hasonló arányokat mutat. Érdekesség, hogy 2015 első félévében orvosok közül 415-en mentek ki. Ennél is fontosabb, hogy közülük 22 orvos Romániába ment. Az országok tekintetében idén már hetedik helyen áll Románia. Nem nehéz levonni a következtetést, hogy a feltételek jobbak a szomszédbanmondta a Zoom.hu-nak László Imre, a Szent Imre Kórház korábbi főigazgatója. A szakember hangsúlyozta, Erdélyből áttelepült orvosokról van szó, akik aztán Magyarországról tértek vissza Romániába.

2014. december 31-én még 8080 orvos dolgozott az állami kórházakban. Lásló Imre hozzátette, a 2009 óta kivándorolt egészségügyi dolgozók 77 százaléka 20 és 39 év közötti. Szerinte ez az jelenti, hogy elment az utánpótlás, a fiatalok nagy része nem is akar hazajönni. Alig több mint tíz százalék azoknak az aránya, akik néhány éven belül a hazatérésüket fontolgatják. 72 százalékuk mondta azt, hogy soha nem akar már Magyarországon dolgozni, vagy talán majd egyszer.

(forrás: Zoom)
hirdetés

Könyveink