hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Miért vágták le Laura lábát?

A kalocsai Gutrai házaspár sohasem felejti el annak a fűrésznek hangját, amellyel térd fölött amputálták akkor másfél éves kislányuk jobb lábát a szegedi gyermekklinikán. Köhögéssel vitték be Laurát, egy szárnyas tű beültetésekor azonban szétroncsolódott jobb combjának artériája. A szülők szerint mulasztás történt – írja a baon.hu.

Laura három héttel korábban született, ezért félévesen kapta meg a négyhónapos korban esedékes védőoltásokat. A gyermekbénulás elleni injekció után begörcsölt, ennek hatására a nyakában elzáródtak az erek, és az agyának egy része elhalt. Fejlődése megragadt a hat hónapos babák szintjén, a probléma okát ma sem tudják az orvosok.

– Ehhez képest nagyon ügyes kislány – bizonygatja Gutrainé Renáta a baon.hu cikkében–, rácáfolt mindenre, amit az orvosok vártak. Azt mondták olyan mértékben sérült az agya, hogy kómában kellene feküdnie, ő azonban az amputáció előtt úszott, sőt lépegetett, ha a hóna alatt tartottuk.

Egy éve azonban csúnyán megfázott a kislány, emiatt egy hetet már Újszegeden töltött anyukájával. Mivel azonban rosszabbodott az állapota, már a szeme is bevérzett a köhögéstől, a háziorvos tanácsára a szegedi gyerekklinikára vitték.

– Olyan fullasztó, váladékos köhögés tört Laurára, hogy a fülészetre küldtek minket, ahol felszúrták a fülét. A nagy sírástól, márványos lett a teste, ami nála egyáltalán nem ritkaság. A professzor azonban úgy gondolta, szepszise van, és az intenzívre küldte. Kezelőorvosa nem is értette, miért került vissza.

A gyógyszer adagolására egy szárnyas tűt, branült akartak a combjába vezetni. Március 30-án, szerdán történt a beavatkozás, Renáta kislányát egy tanársegédnek adta át, aki korábban elsőre megtalálta Laura vénáját. Azt azonban máig sem tudják, végül ki szúrta meg a mintegy három óra alatt, amíg nem volt anyukájával. Csütörtökön már látszott, hogy nem sikerült jól a branül beültetése, ijesztően lilult a kislány vádlija és lábujjai. „A biztonság kedvéért” leküldték ultrahangra, ahol megállapították, hogy sérült az artéria. Körbeinjekciózták, heparinos krémmel bekenték, ezen kívül mást nem tettek.

– Nyugtatgattak, ne ijedjek meg, sokat kellett szúrni, mert nem találták a vénáját, de helyre fog jönni – idézi fel Renáta a fájdalmas emlékeket. – 13 szúrásnyomot számoltam a bal, 14-et pedig a jobb combon. Az épen maradt lábán még most is látszik a nyoma – mutatja az édesanya. – Pénteken sem történt érdemben semmi, szombat reggel ki is engedték Laurát az intenzívről, bent feküdtem vele a gyerekosztályon, és továbbra is azzal nyugtatgattak, hogy idő kell, hogy felszívódjanak a lila foltok.

Április 4-én, hétfőn már el volt feketedve a kislány jobb combja, ekkor újabb ultrahangot kértek az orvosok, kiderült, hogy életmentő érsebészeti műtétre van szükség. Ma sem érti a család, miért kellett erre öt napot várni.

– A műtét után felkerestem a klinika vezetőjét, aki azt mondta, higgyem el, minden nap megultrahangozták Laura lábát, én azonban hiába kértem az osztályos orvosoktól, csak arról a két alkalomról tudtak felvételt mutatni, amelyen én is ott voltam – folytatja a történetet az édesanya. – Azt tudom, hogy az érsebész minden tőle telhetőt megtett, sajnos azonban későn került hozzá a kicsi. Ő a műtét után valóban minden nap készített felvételeket egy kézi ultrahang készülékkel, akkor azonban már nem volt mit tenni. A klinika több orvosa elismerte, hogy mulasztás történt, az érsebész is azt mondta, ha időben kerül hozzá Laura, meg tudta volna menteni a lábát.

– Az érsebészeti műtét másnapján azt mondta nekem a professzor, hogy ha amputációra kerül a sor, személyesen fog bocsánatot kérni tőlem, de még a levelemet se méltatta válaszra, amit a kórházban írtam neki – veszi elő az átvételkor lepecsételt másolatot Renáta. – Amikor kiderült, hogy műtétre van szükség, másképp meghal Laura, még nekem kellett kérnem tőle az amputációt. Ekkor is szerettem volna magyarázatot kapni arra, hogyan fajulhatott idáig a helyzet. Ő azonban minősíthetetlen stílusban beszélt velem, a többi közt azt mondta, hogy egy vidéki kórházban már rég meghalt volna a kislányom. Azt is hozzátette, ha perelni akarok, állnak elébe.

– Pedig nekünk eszünk ágában sem volt perelni – mondja szomorúan Renáta. Ha humánusabban állt volna hozzánk az intézmény vezetője, biztosan nem fordulunk ügyvédhez. 

A Szegedi Egyetem rektora az ügyben belső vizsgálatot rendelt el, eszerint az orvosok nem hibáztak. Az egyetem véleménye az, hogy a kislány vele született, ritka, súlyos fejlődési rendellenességben szenved, ezért kellett amputálni a lábát. A Gutrai család ügyvédje, dr. Ábrahám László azonban azt mondja, ez nem lehet magyarázata a történteknek.

– A kislány betegsége miatt fokozott gondossággal kellett volna eljárniuk az orvosoknak – nyilatkozta Ábrahám László a Petőfi Népének. – Ezért a napokban megtesszük a büntetőfeljelentést a gyermekklinika ellen, foglalkozás körében elkövetett maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetés miatt.

A teljes cikk a baon.hu-n

Pásztor Andrea
a szerző cikkei

(forrás: Petőfi Népe)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés