hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

Miért úszik a spermium?

Annak a mechanizmusnak a megismerése, amelynek hatására a spermiumok úszni kezdenek, amikor közel kerülnek a petesejthez, új, férfi fogamzásgátlók kifejlesztéséhez vezethet.
A spermiumok nem kezdenek az ejakuláció után azonnal mozogni. Mivel erőforrásaik korlátozottak, ahhoz, hogy esélyük legyen eljutni a petesejthez, tartalékolniuk kell energiájukat mindaddig, amig közel nem kerülnek a petesejthez. Az már ismert, hogy a spermiumok aktivitását savasságuk mértéke befolyásolja. Nyugalmi állapotban a spermium belsejében a hidrogénionok (protonok) koncentrációja mintegy ezerszerese a külső környezetének, azaz a spermiumok sokkal savasabbak, mint környezetük. Ostoruk akkor kezd mozogni, vagyis akkor kezdenek úszni, ha a belsejükben levő hidrogénionok jelentős részétől megszabadulnak. Ezt az teszi lehetővé, hogy a spermium sejthártyájában számtalan apró, Hv1 protoncsatornának nevezett pórus van, amelyek megnyílhatnak, és ekkor rajtuk keresztül a hidrogénionok a külső környezetbe távozhatnak.
 
Amint azt a jelen, a BBC-ben ismertetett kutatás kimutatta, a Hv1 protoncsatornák éppen a megfelelő pillanatban nyílnak meg, a női genitáliákban, és elsősorban a petesejt környékén magas koncentrációban jelenlévő anandamid nevű anyag hatására. Az anandamid az endokannabinoidok csoportjába tartozik, olyan természetes anyag, amely hat az idegsejtekre is. Dr.Jurij Kiricsok, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) munkatársa, a kutatás vezetője szerint elképzelhető, hogy a marihuána utánozza az anandamid egyes hatásait – ez megmagyarázná, hogy a mariuhuána használata miért csökkenti a férfiak nemzőképességét. A marihuána hatására ugyanis túl korán aktiválódnának a spermiumok, és néhány órán belül elfogyna a rendelkezésükre álló energia. Dr. Kiricsok szerint, most, hogy ismertté vált, hogy melyik molekula szükséges a nemzőképességhez, megnyílt az út olyan gyógyszerek kifejlesztése előtt, amelyek blokkolnák ezt a molekulát, és így férfi fogamzásgátlók lehetnének.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink