hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Miért is lesz jó a betegnek?

Az OEP és más egészségügyi háttérintézmények megszűnésével jobb biztos nem lesz a betegeknek. Viszont lesz egy hatalmas vízfejű minisztérium, írja elemzésében a hvg.hu.

A Magyar Közlöny szerint az OEP pénzbeli ellátásokkal, baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatait, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság veszi át, amelynek ezzel együtt meg is változik a neve Nemzeti Családtámogatási és Társadalombiztosítási Hivatalra. Ám ez a hivatal sem lesz hosszú életű, második lépésben ugyanis jövő év március 31-ig be kell épülnie az államkincstárba, vagyis a Nyugdíjbiztosító is megszűnik önállónak lenni. Az OEP többi része pedig az Emmibe épül be.

Ennél többet nem tudni, de ez alapján továbbra is az látható, hogy valódi értelme – főleg pozitív hozadéka – nem lesz az OEP bedarálásának. Információink szerint erre az egészre azért van szükség, mert a kormány nagy mellénnyel állt bele  a bürokrácia csökkentésbe és egyszerűen már nem akart visszatáncolni, írja a lap, amely a többi közt emlékeztet: ne felejtsük el, hogy jelenleg a miniszteri biztosok országa vagyunk, vagyis amit megspórolnak néhány vezetői poszt megszűntetésével, azt bőven kifizetik majd például a kórházakat irányító kancellárokra.

Az pedig hab a tortán, hogy ezzel egy időben több más egészségügyi háttérintézet is megszűnik vagy beolvad, többek között az Országos Tisztfőiorvosi Hivatal és a Országos Betegjogi Központ is az Emmi-be épül be. Vagyis annak a betegnek, akinek az állam által működtetett egészségüggyel van baja, az államhoz kell majd fordulni jogorvoslatért és még csak papíron sem lesz erre egy független szervezet. Igaz, az Egészségbiztosítási Felügyelet megszűntetésével ezt már korábban elérték.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink