hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Mibe halunk bele?

A nők várható élettartama 2016-ban 79,2, a férfiaké 72,43 év volt. Tavaly romlottak a mutatóink: a nőké 79-re, a férfiaké 72,4-re, írja a Blikk.

Többen haltak meg az elmúlt évben Magyarországon, mint a korábbi években. Majdnem annyian hunytak el tavaly, mint a rekordnak számító 2015-ös esztendőben: összesen 131 674-en. Ez pedig 4621-gyel több emberi élet elvesztését jelenti 2017-ben, mint egy évvel korábban, írja a Blikk.

Bár a daganatos betegségek terén Magyarország továbbra is élen jár, most a rák mégis kevesebb áldozatot szedett, mint szokott.

Viszont úgynevezett ischaemiás szívbetegségben, szívinfarktusban 1347-gyel többen haltak meg az előző esztendőhöz képest, összesen 26 887-en. Az agyérbetegség is 683-mal több embert ragadott el, összesen 11 384-et, a hörghurut, tüdőtágulat és asztma 6110 halálos áldozatot szedett, ami 620-szal, vagyis jó tizedével több az előző teljes évinél.

2017-ben egyébként is kiugróan fogyatkozott a népesség: több mint 40 ezerrel kevesebb magyar él most, mint egy évvel korábban. Nemcsak azért, mert sokan haltak meg, hanem, mert kevesebb baba is született.

Dr. Bense Tamás háziorvos tapasztalatai is alátámasztják a statisztikákat. – A szívbetegségeket a férfiak bajának gondolják sokan, ám egyre több fiatal nő kap szívinfarktust. Részben a stresszes életmód miatt, hiszen a hölgyek közül is sokan karriert építenek, vezetői pozícióba kerülnek, agyonhajszolják magukat. Adohányzás a fogamzásgátló tablettákkal együtt pedig növeli a tüdőembólia kockázatát – hívta fel a figyelmet a szakember.

A háziorvos mégis optimista. Bár még mindig vezető helyen állunk például a daganatos betegségekben, a rákos halálesetek számának kismértékű csökkenése arra utal, hogy mégis van eredménye a megelőzésnek, szaknyelven a prevenciónak.

(forrás: Blikk)
hirdetés

Könyveink