hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Mi van a fogturizmussal?

Mire mentek el a fogturizmus milliárdjai? – teszi fel a kérdést a Világgazdaság több mint négy év az után, hogy Orbán Viktor kiállt a fogturizmus átfogó fejlesztésére irányuló program mellett.

A lap felidézi, hogy csaknem napra pontosan négy évvel ezelőtt, 2011. április 21-én kötött együttműködési megállapodást az átfogó fogászati turizmus fejlesztési program megvalósításáról Orbán Viktor kormányfő és a programot koordináló Orvosi Turizmus Iroda (OTI) Zrt. elnök-vezérigazgatója, Szűcs László. Még ugyanabban a hónapban egy határozattal egymilliárd forintot biztosított a kormány a program előkészítésére. (A program alapítói között volt Bátorfi Béla, a miniszterelnök fogorvosa is.)

Ezt követően két uniós programot is hirdettek a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programhoz kapcsolódóan. Az „Innováció a fogászatban” projekt keretében összesen 138 pályázó majdnem 3 milliárd forint támogatásban részesült. A VG arról ír, hogy korábban nem sikerült információt kapnia arról, hogy a milliárdos támogatások eredményeképpen sikerült-e növelni a Magyarországra beutazó fogturisták számát, erről sem az uniós pénzek felhasználását ellenőrző Nemzetgazdasági Minisztérium, sem a koordináló cég nem adott felvilágosítást.

Most viszont reagált Szűcs László, a zrt. vezérigazgatója, miután a VG megírta, hogy az OTI Zrt., valamint két másik, a Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Programiroda cégcsoporthoz tartozó vállalat, a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft. és a Malév Air Tours Kft. egy-egy projektje is szerepel az Európai Bizottság által kifogásolt GOP-projektek között. A vezérigazgató azt mondta: „a pályázó vállalkozásokat nem értesítették arról, hogy pontosan mit kifogásol az unió. A kérdéses pályázathoz kapcsolódó fogászati turizmus projekt még nem zárult le, ennek megfelelően elszámolást sem kellett még készíteniük, így egyetlen egy forint támogatási forrást sem kaphattak meg eddig a GOP-3.3.2 uniós támogatásokból” – olvasható a vg.hu-n.

(forrás: vg.hu)
hirdetés

Könyveink