hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Mi változott a Telki-kórházkudarc óta?

Hamarosan megnyílik Magyarország eddigi legnagyobb magánklinikája Budapesten, ebből az alkalomból latolgatja az Index egy széles szolgáltatási spektrumú egészségügyi vállalkozás esélyeit.

A tervek szerint a 25 ezer négyzetméteres Duna Medical Centerben 650 ember fog dolgozni, annyi, mint egy átlagos vidéki város kórházában.  A Duna Medical Center azért lenne különleges, mert a teljes orvosi palettát lefedné. 27 orvosi szakterületet fog vinni, így lesz belgyógyászat (kardiológia, endokrinológia, gasztroenterológia, klinikai onkológia, tüdőgyógyászat stb.) sebészet (hasi és mellkassebészet, érsebészet, idegsebészet, gyermeksebészet stb.), ortopédia, traumatológia, szemészet, bőrgyógyászat, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, urológia, reumatológia, neurológia, anesztézia és gyermekgyógyászat is.

A kórház mellé egy hotelt terveznek, ahol a kezelések ideje alatt betegek és családtagjaik is megszállhatnak, de az épületben lennének üzletek és éttermek is. A projekt indulását szeptemberben azzal is reklámozták, hogy új orvosi technológiákat is alkalmaznak: képesek lesznek műtét alatt végzett MRI-vizsgálatokra, és használnak majd műtéti robotokat. A DMC elindítói korábban azt nyilatkozták, hogy áraikat nem az elitre, hanem az átlagos keresetű emberekre mérik. 

Nagy kérdés – írja az Index –, hogy egy új intézmény most mennyivel lesz jobb helyzetben, mint az egykori Telki kórház, aminek fekvőbetegosztályait 2013-ban végleg be kellett zárni. Az Indexnek adott interjúban Kovács Gábor tulajdonos a bezárás kapcsán azt mondta: a biztosítók legfeljebb a járóbeteg-ellátásra szerződnek le magánszolgáltatóval, de amint műtétre van szükség, visszaviszik az embert az állami egészségügybe. Ott ugyanis minden sokkal olcsóbb, mivel az ellátást tényleg nem valós áron kötik meg. Már csak azért sem, mert egy állami ellátónál senki nem tudja, mi a valós ár. 

Egy egészségügyi elemző szerint ez a helyzet most sincs nagyon másképpen: Amíg az emberek azt gondolják, hogy a magánkórházban 300 ezer forintba kerülő műtétet hálapénzért 150 ezerért is megkapják, az új kórháznak sem lesz nagy jövője. A tanácsadó szerint ez a kísérlet csak abban az esetben működhet, ha az állami rendszer annyira lerobban, hogy már nem lesz hálapénzért megváltható előny, mert nem lesznek VIP-szobák és a jó orvosok mind elmentek Londonba – olvasható az index.hu-n.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink