hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Mi marad az egészségügyért felelős államtitkárnál?

Megeshet, hogy az egészségügyet működtető GYEMSZI a jövőben a kormányhivatalok alá tartozik majd. De akkor mi marad az egészségügyért felelős államtitkárnál? - teszi fel a kérdést a Népszabadság.

A kórházfenntartó feldarabolásának ötlete nem új keletű: már a választás előtt is többször szóba került a kormányzó pártokon belüli gazdasági és hatalmi központok újraosztásának koncepcióiban, emlékeztet a lap, amely úgy tudja: Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár még csak most készíti saját ágazati cselekvési tervét.

Koncepciója az önkormányzati választás után kerül a kormány elé, és csak akkor derülhet ki, milyen politikai felhatalmazást kaphat az ágazati feszültségek oldására. E folyamat része lehet egyebek mellett az a terv is, amely szerint az állam közvetlenül fedezné a kórházak fenntartási költségeit, s idetartozhat a kórházfenntartó hatásköreinek megnyirbálása, a meggyengített ÁNTSZ rehabilitációja.

A Magyar Kórházszövetség elnöke, Velkey György szerint a kórházak fenntartócseréje időveszteséget és nehéz helyzetet okozna, túl nagy energiákat emésztene fel. Mostanra nagyon sok kapcsolat a térségi igazgatóságokon keresztül működik. Abban az esetben, ha a kormányhivatalokhoz kerül az egészségügy működtetése, megkérdőjeleződik a térségi rendszer fenntarthatósága.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés