hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Mi köze a májnak a terméketlenséghez?

A reprodukcióban fontos szerepet játszó szervek között aligha jutna eszünkbe a máj. De a Cell Metabolism egyik februári közleménye arról számolt be, hogy a máj ösztrogénreceptorainak döntő jelentőségük van a termékenység fenntartásában. Mi több, ezeknek a receptoroknak az expresszióját az étellel a szervezetbe jutó aminosavak szabályozzák.

Az egerekben kimutatott kapcsolat rávilágíthat a terméketlenség egyes formáinak és a menopauza során lejátszódó anyagcsere-változások okaira, állítják a kutatók.

„Ez az első olyan eredmény, ami megmutatja, hogy milyen lényeges a máj a termékenység szempontjából. Az, hogy az étrend befolyásolhatja a termékenységet, nem új felfedezés, de vizsgálatunk kimutatta, hogy milyen módon hat a fehérjében szegény étkezés a termékenységre” – mondta Adriana Maggi, a Milánói Egyetem munkatársa. Szintén ismert volt már korábban is, hogy a máj ösztrogénreceptorokat tartalmaz, és hogy ezeknek valamilyen szerepük van az anyagcserében, azonban nem fordítottak rájuk nagy figyelmet.

Maggi és kollégái véletlenül figyeltek fel a máj receptoraira: azt vették észre, hogy egérben mindig a máj ösztrogénreceptor aktivitása volt a legnagyobb. Kezdetben nem tulajdonítottak ennek jelentőséget, de aztán úgy érezték, hogy ez mégis valamilyen fontos jelenséggel állhat kapcsolatban.

Most arról számoltak be, hogy az alacsony kalóriatartalmú diétán tartott egerekben erősen csökkent a máj ösztrogénreceptorainak sűrűsége, és ezzel együtt egy fontos hormon, az IGF-1 szintje is. A hormonszint csökkenése miatt az ösztrusz ciklusában zavar támadt, és méhnyálkahártya megfelelő vastagodása is elmaradt. Ha azután több fehérjét adtak ezeknek az egereknek, reproduktív ciklusuk normalizálódott – ezzel szemben a zsír- vagy a szénhidrátbevitel növelésének nem volt semmilyen hatása sem az ösztrogénreceptorokra, sem a termékenységre.

A kutatók szerint a megfigyelt összefüggéseknek klinikai jelentőségük is van. Így például magyarázatul szolgálhatnak arra, hogy az anorexiások miért terméketlenek általában. Felvetették azt a lehetőséget is, hogy a nagy szénhidrát- és kis fehérjetartalmú étrend csökkenti a teherbeesés esélyét.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Medical News Today)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink